Başkan Tan'dan, Bayram mesajı

Başkan Tan

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan Şehrimizin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101. yılı nedeniyle mesaj yayınladı.

Bandırma Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Can Ata Tan Şehrimizin Düşman İşgalinden Kurtuluşunun 101. yılı nedeniyle yaptığı açıklamada şunları söyledi; “Kurtuluş Savaşı’nın son kurşunu burada, Bandırma’da atılmıştır. Bandırma’nın kurtuluşu, aslında tüm Türkiye’nin de kurtuluşu olmuştur. 

Gazi Mustafa Kemal Paşa’nın 19 Mayıs’ta Bandırma Vapuru ile Samsun’a çıkışı ve Hasan Tahsin’in İzmir'de Konak Meydanında işgalci Yunan subayına attığı ilk kurşunla başlayan kurtuluş mücadelesi, Bandırma’da Ayyıldız Tepe’de gerçekleşen çatışmalarda atılan ve düşmanın kaçışıyla neticelenen son kurşun ile sona ermiştir. 

Kurtuluş Savaşı’nın son çatışmasının yaşandığı Bandırma, 17 Eylül 1922’de şanlı Türk ordusu tarafından düşman işgalinden kurtarılmıştır. Bu tarihten sonra her 17 Eylül günü Bandırma’nın Kurtuluş Bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. 02 Temmuz 1920 tarihinde Yunanlılar tarafından işgal edilen Bandırma 2 yıl 2 ay 15 gün işgal altında kalmıştır. Bandırma’da çok uzun yıllar Türklerle bir arada, yaşayan Ermeni’ler ve Rum’lar özellikle işgal yıllarının son zamanlarında Türklere büyük baskılar ve işkenceler yapmışlardır.”

“Büyük kurtarıcı Mustafa Kemal Atatürk’ün önderliğinde birer birer işgalden kurtarılan Anadolu toprakları özgürlüğün doyumsuz tadını yaşıyorlardı. Bandırma'da bu şehirlerden biriydi. Ancak işgalciler kaçarken her yeri yakıp yıkmışlardı ve taş taş üstünde kalmamıştı. Bandırma is ve duman kokan bir harabe halinde idi. Çok kısa sürede şehir imar edildi. İskele ve dalgakıran yapıldı. 1911 de şehrimize ulaşan demiryolu ile deniz ulaşım kolaylığı sağlanmış oldu. 

Batı Anadolu'nun Avrupa'ya açılan kapısı Bandırma, ticaret ve lojistik şehri haline geldi. Cumhuriyetin avantajlarını ve ayrıcalıklarını kullanmayı bilen girişimci ruh ile isabetli yatırımlar yapan Bandırmalılar, şehri sürekli yeniledi ve geliştirdi. Çağdaş yaşam koşulları ile birlikte Bandırma modern bir kent haline geldi. Bandırmamızın kurtuluşu için mücadele eden Başta Büyük Komutan ve Devlet adamı Mustafa Kemal Atatürk ile dava arkadaşları olmak üzere şehitlerimize, gazilerimize minnet ve şükranlarımızı sunuyoruz. Kurtuluş Bayramımız Kutlu olsun”



Anahtar Kelimeler: Başkan ' Bayram mesajı
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı