Başkan Sarı'dan gündeme dair değerlendirme

Başkan Sarı

TURİZM KONUSU SIKINTILI, KAYA ROCK AÇILMAYACAK, ALTYAPI 2-3 YIL SÜRECEK

Erdek Belediye Başkanı Mimar Hüseyin Sarı, çeşitli konularda düşüncelerini dile getirdi.

Covid-19’un yol açtığı pandemi konusunda Erdek olarak çok hazırlıklı olup, organize bir şekilde mücadele ettiklerini vurgulayan Sarı, “Bu süreç içinde hep şeffaflıktan yana oldum. Çünkü insan sağlığı her şeyin üzerindedir. Vatandaşlarımız da bu süreçte genelde evlerinde kalarak salgını ciddiye alıp, bize kolaylık sağladılar. Bu süreçte Erdek kökenli sadece iki vatandaşımız, o da Bandırma Devlet Hastanesi’nde virüs kapmaları sonucu vefat ettiler” dedi.

Erdek’in, yeni turizm sezonuna çok elerişsiz bir ortam ve koşullarda girdiğine dikkati çeken Sarı, “Turizm sektöründe olan arkadaşların sakın alınmasınlar. Ben, düşündüğümü söyleyen bir kişiliğe sahibim. Benin Erdek’te pansiyonum olsa bu yıl açmam, Erdek’e ise tatil için gelmem” diye konuştu.

Erdek’te turistik otellerin çok az olduğunu belirten Sarı, “Bunun dışında hemen hemen tüm turistik tesisler belediyemize bağlı. Denetimini de Turizm, İçişleri ve Sağlık bakanlıklarından gelecek genelgeler doğrultusunda biz yapacağız” diye konuştu.

Balıkçı barınağının yeniden düzenlenmekte olduğuna işaret eden Sarı, “1975 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla bize devredilen bu barınakta, yedi grupta deniz araçlarının yer almasını sağlayacağız” dedi. Aslında bu bölgenin imar planında yat limanı olarak işaretlendiğine dikkati çeken Belediye Başkanı Sarı, “Keşke buraya bir yat limanı yapabilsek” diye konuştu. Sarı, 1988 yılından beri onaylı bu bölgeye Büyükşehir Belediyesi veya Ulaştırma Bakanlığı’nın, hiçbir kuruluştan izin almaksızın yat limanı yapabileceklerini belirtti. Başkan Sarı, ayrıca mevcut mendireğin arkasından öğretmenevi binasına kadar giden sahilde 200 yatlık bir yat alanı yeri daha bulunduğunu vurgulayarak, “Birkaç yıl önce bir özel sektör, bu bölgeye yat limanı yapmak istedi. Ancak 200 yatlık liman rantabl bulunmadı. En az 400 yatlık bir limanın rantabl olabileceğini belirttiler” diye konuştu.

Sahildeki lunaparktan boşalan yerin imar planında olduğu gibi yeşil alana dönüştürüleceğini açıklayan Sarı, “Lunaparkı, Erdek 18 Eylül Stadı’na taşımak istiyoruz. Bu arada, buradaki lunaparkın içinde Erdek ile ilgili hediyelik eşya satımını da planlıyoruz” dedi.

2009-2014 yılları arasındaki Hüseyin Aysan’ın başkanlığındaki yerel yönetimin, yanlış ekonomik politikaları nedeniyle Erdek’i 30 yıl geriye götürdüğü konusundaki düşüncesini yineleyen Sarı, “Uzun bir dönemin ardından belediyemizin gelirlerini, giderlerinden fazla duruma getirdik. Halen yıllık 65 milyon tahakkukumuz, 45 milyon ise giderimiz var. Bu duruma üstelik belediyemizin hiçbir mülkünü satmadan geldik” diye konuştu.

Balıkçı barınağında, balıkçılara ait depoların Edip Uğur’u başkanlığı döneminde Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından yıkıldığını belirten Sarı, şunları söyledi:

“Bu depoların yanı sıra depoların üzerine yaptırdığımız kafeteryaları da çelik konstrüksiyon olarak değil, betonarme yaptığımız için yıktılar. Buraya sökülebilir türden çelik yapılar yapılması gerektiğini öne sürdüler. Deniz kenarında bulunan bir yapı, çelikten yapılırsa paslanır ve çürür. Neyse ki, bu bölgedeki yapılarımız için imar affından yararlandık.”

Erdek’te, geçen yıl olduğu gibi bu yıl da dört noktada “Mavi Bayrak” dalgalanacağını belirten Sarı, şu bilgiyi verdi:

“Bu bayraklardan ikisi Çuğra, biri Kanava ve diğeri de Ocaklar’da olacak. Ocaklar’daki bayrak, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Ancak diğerleri gibi onun da su numuneleri alıp yetkili laboratuvarlara iletme işini biz yürüttük.”

Seyitgazi bölgesindeki Kaya Rock diskoyu bu yıl da açmayacaklarını belirten Sarı, “Zaten içinde bulunduğumuz pandemi önlemleri kapsamında bu eğlence merkezini açmamız mümkün değil” diye konuştu.

Kyzikos antik kentinin sanal ortamda ziyaretini sağladıklarını vurgulayan Sarı, şöyle konuştu:

“Kyzikos kazılarının 12 aya yayılmasını istiyoruz. Bunun için başvurumuzu yaptık. Bu arada ilk baskısı belediyemizce yapılan Kyzikos kitabının ikinci baskısını Amerikalı ünlü bir firma yapmak ve bu kitabın satışını internetten gerçekleştirmek istiyor. Kyzikos’un Dünya Mirası’na alınması için Balıkesir Büyükşehir Belediyesi ile yaptığımız başvurunun da sonucunu bekliyoruz.”

Zeytinliada ören yerini belediye olarak 2004 yılında kamulaştırdıktan sonra arkeolojik kazıların gerçekleşmesini sağladıklarını, adanın yüzde 95’inin kazılarak buradaki eserlerin gün yüzüne çıkarıldığını belirten Sarı, şu değerlendirmede bulundu:

“Bu çeşit yerlerin Kültür ve Turizm  Bakanlığı’na bağlı DÖSİM tarafından gerçekleştirildiği öne sürülüyordu. Ancak geçtiğimiz aylarda Balıkesir Milletvekilimiz Ahmet Akın ile birlikte Kültür ve Turizm Bakanımızı ziyaret ettik. Bakan, kendilerinin mülkü olan yerleri DÖSİM tarafından işlettiklerini, belediyemize ait Zeytinliada’yı bizim işletmemizde bir sakınca olmadığını belirterek, Bakanlığa bu isteğimizi bildiren resmi bir yazıyla başvurmamızı istedi. Bu yazıyı gönderdik, ancak şu ana kadar bir cevap alamadık. Önümüzdeki günlerde konuyu takip için Ankara’ya gideceğim. Bu arada bir süre önce adada bulduğumuz göktaşının da adanın arkeolojik ve tarihi değerini artırdığını düşünüyorum.”

Haşereyle mücadelenin Balıkesir Büyükşehir Belediyesi’nin sorumluluğunda bulunduğuna bir kez daha dikkati çeken Sarı, şöyle konuştu:

“Büyükşehir Belediyesi, bu mücadelesi ilçe belediyelerinin sırtına yıktı. Biz ise kabul etmedik. Çünkü bu mücadele, belediyemize 1 milyon 250 bin liraya mal oluyor. Büyükşehir ise bu mücadele için sadece bir araç ve ilaç parası vererek bizim sırtımıza yıkmak istiyor. Buna evet dememiz mümkün değil.”

Büyükşehir Belediyesi’nin, gelir getiren tüm kalemleri kendisine alarak, gider kalemlerini ilçe belediyelerine yüklediğini vurgulayan Sarı, şunları söyledi:

“Şimdi de mezarlık işlerini ilçe belediyelerine yüklemek için protokol yapmak istiyorlar. Erdek’teki defin işlemlerini zaten biz yapıyoruz. Her yıl yaklaşık 250 defin gerçekleştiriyoruz. Büyükşehir bize yıllık 35 milyon lira vererek, mezarlık işlemleri konusunda protokol imzalamak istiyor. Buna da evet demeyeceğiz, çünkü bu konuda yargıya başvurarak, alacaklarımızı talep edeceğiz. Protokolü imzalarsak, yargıya başvurma hakkımızı kaybederiz.

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın, göreve başladığı bir yıldan beri defalarca Erdek’e gelmesine karşın belediyeyi ziyaret etmediğine işaret eden Sarı, şöyle konuştu:

“Sayın Yılmaz, göreve geldiği günlerde ilçe belediye başkanları ile yaptığı toplantıda, ‘Balıkesir’i, sizlerle birlikte yönetip yücelteceğiz. Parti ilçe başkanlarının baskısından etkilenmeyeceğim. Bana projelerle gelin’ demişti. Ben de o gün kendisine ‘Bu söylediklerinizin altına imzamı atarım’ yanıtını vermiştim. Ama bunu yapamadı. Belediye Başkanlığını ziyaret ederse Hüseyin Sarı’nın kendisine zararlı olabileceğine inanıyor. Bir yıldır kapımızı çalmaya korkan Yücel Bey, Edip Uğur gibi siyasette bir marka olan Edip Uğur’un, 4 yıl sonunda metal yorgunu olarak istifa ettirilmesini hiç unutmasın.”

Erdek Belediyesi’nin vatandaşlara yönelik bazı işlemlerinin internet aracılığıyla yapıldığını belirten Başkan Sarı, “Ancak çok istememize karşın e-devlete geçmemiz şimdilik zor görünüyor. Çünkü on-line sistemine geçmenin maliyeti 1 milyon doları buluyor” dedi.

Sarı, Marmarabirlik’e bağlı 162 sayılı Erdek Zeytin Tarım Satış Kooperatifi yönetim kurulunun geçtiğimiz aylardaki mali genel kurulda ibra edilmemesi konusunda da düşüncelerini şöyle aktardı:

“Yönetim kurulu doğruları söylediğim için rahatsız. Ancak ben doğruları söylemeyi sürdüreceğim. Yönetim kurulu ibra edilmemesine karşın Marmarabirlik yönetim kurulu, kooperatif yönetiminin görevine devam etmesini istedi. Bu konuda Cumhuriyet Savcılığına suç duyurusunda bulunmadım. Ancak kooperatif için seçimli genel kurul çağrısı yapacaktık ama araya pandemi girdi. Bu süreci atlattıktan sonra girişimlerde bulunacağız. Marmarabirlik yöneticilerini, bu konularda istedikleri bir ulusal kanalda tartışmaya davet ediyorum ama gelemezler. Ama şunu söylemek isterim ki, Erdek Zeytin Kooperatifi, zeytin üreticilerini, tüccarın elinden kurtarmak için 64 yıl önce kurulmuştu. Bugün, Marmarabirlik’in yanlış uygulamaları nedeniyle Erdekli üreticiler, ürünlerinden para kazanamıyor. En iyi bakılan bir araziden bile ağaç başına ancak 20 kilo ürün alınabiliyor. Bu gidişle üretici, zeytinden vazgeçebilir.”

Türkiye Futbol Federasyonu’nun, Süper Lig, 1-2 ve 3. ligleri 12 Haziran’da başlatma kararını doğru bulmadığının altını çizen Sarı, “Futbolcular, sahada maske mi takacak? Birbirlerine sahada iki metre sosyal mesafede mi duracak? Ben futbolcu olsam sahaya çıkmam. Can mı önemli, para mı? Bence bu sezon yok sayılmalı ve liglere devam edilmemeli” diye konuştu.

Erdek’te kanalizasyon şebekesinin 1974, su şebekesinin ise 2002’den kalma olduğuna dikkati çeken başkan Hüseyin Sarı, şunları söyledi:

“Su şebekemiz idare eder. Ancak kanalizasyon şebekemizi önümüzdeki aylarda Balıkesir Büyükşehir Belediyesi yenileyecek. Bu iş için BASKİ tarafından 86 milyonluk yatırım yapılacak. Eylül başlarında yapımına başlanacak bu şebeke için 110 kilometrelik cadde ve sokak kazısı yapılacak. Doğalgaz ise yaz sonuna dek merkez ilçenin her yerine ulaşacak. Aslında, doğalgaz şebekesi döşenmesi nedeniyle bozulan cadde ve sokakların yeniden yapacaktık ama eylül ayında, kanalizasyon şebekesi için yolların yeniden kazılacağı gerçeği karşısında, milli servete zarar vermemek için şimdilik yamalarla kapatmaya çalışıyoruz. Kısacası, ben de yollarımızın toz-toprak olmasından memnun değilim ama 2-3 yıl daha dişimizi sıkmak zorundayız. Kanalizasyon da yapıldığında Erdek’in, 50 yıllık alt yapısı tamamlanmış olacak.”

Sarı, ana arter olarak gördükleri Hükümet Caddesi’ni asfalt yapma çalışmalarını sürdürdüklerini, bu caddedeki tretuvarları da yenilemeyerek yama yapacaklarını, bu arada önümüzdeki dönemde, Erdek-İlhanlar arasına 1,5 kilometrelik duble yol yapmayı planladıklarını sözlerine ekledi. ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Başkan ' gündeme değerlendirme
  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı