Bandırma’da “Turizm Koordinasyon Toplantısı”,

Bandırma’da “Turizm Koordinasyon Toplantısı”,

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın başkanlığında yapıldı.

Bandırma’da “Turizm Koordinasyon Toplantısı”, Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz’ın başkanlığında yapıldı.

Turizm sektörünün içinde bulunan temsilcilerin katıldığı toplantıda pandemi sürecinin turizm sektörüne etkileri, Balıkesir turizminin büyüme stratejileri, turizmin çeşitlendirilmesi ve alternatif turizm kaynakları, kent genelinde turizmin 12 aya yayılması konusundaki öneriler, turizmde dijitalleşme, turizm faaliyet önerileri ve sektör temsilcilerinin tespit ve paylaşımları görüşüldü.

Toplantıda açış konuşmalarını Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Balıkesir Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Çaltı ve Bandırma Belediye Başkanı Tolga Tosun yaptılar.

Toplantıya katılanlara, “Balıkesir’de ürün çeşitliliği, ilçeler arası farklılıklar ve potansiyeller dikkate alınarak büyüme stratejilerinin oluşturulması konusundaki düşünceleriniz nelerdir?”, “Deniz, kum ve güneş turizminin yanında tamamlayıcı ürünlerin de devreye girmesi, bu yönde desteklerin ve projelerin artırılması hakkındaki yorumlarınız neler olabilir?”, “Balıkesir turizminde mevsimsellik sorununun çözülmesi konusunda neler düşünüyorsunuz?”, “Tur operatörlüğü ve acentecilik faaliyetlerinde ‘yeni bakış açısı’ sizce ne olmalıdır?”, “Balıkesir’in tanıtımında yazılı ve görsel materyal mi, yoksa dijital materyal mi daha önemlidir?”, “Balıkesir’in dijital turizm atlası konusuna katkınız olabilir mi, nasıl?”, “Tanıtım ve destek kampanyalarındaki önerileriniz neler olabilir?”, “Balıkesir’deki yöresel tematik fuarların düzenlenmesi veya destek kampanyalarının yapılması konusundaki önerileriniz?”, “Balıkesir’de turizm hacminin ne olduğu, nereye doğru gelişim gösterdiği, bunun yanında hangi sorunların yaşandığı ve çözüm yollarının ne olduğu konusundaki düşünceleriniz nelerdir?”, “Turizm sektörüne yönelik desteklerden yeterince yararlanabiliyor musunuz? Kısa çalışma ödeneği, tatil alışveriş vade uzatılması vb. destekler konusunda ilave önerileriniz nelerdir?”, “Turizmde sertifikasyon uygulaması konusunda düşünce ve önerileriniz nelerdir?” ve “Kurumlarla koordinasyon gerektiren konular ve çözüm önerileriniz nelerdir?” soruları yöneltildi.

YÜCEL YILMAZ

Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Yücel Yılmaz, Bandırma Belediyesi’nin ev sahipliğindeki toplantıda sektörün içinde bulunanların turizm konusundaki düşüncelerini almak istediklerini belirterek, şunları söyledi:

“Amacımız, ilimiz düzeyinde turizmi 12 aya yaymaktır. Bandırma’yı geçiş güzergâhı yaparak, Erdek, Gönen ve adalardaki turizmi canlandırmayı hedefliyoruz. 20 ilçemizi marka yapıp, ekonomilerini hareketlendirmek amacındayız. Geçtiğimiz günlerde bir anket düzenleyerek, vatandaşlarımıza, “Balıkesir denince aklınıza ne geliyor?” sorusunu yönelttiğimizde önce Erdek, sonra Ayvalık Cunda yanıtını aldık. Göreve başladığımızda bize Erdek’ten gelen bazı turizmciler, sorunlarını dile getirdiler. Bunların başında sahillerdeki işgaller geliyordu. Bu sorunların yüzde 35’ini çözdük. Önümüzdeki dönemde Tekirdağ ve adalara kısa yoldan ulaşmak için İlhan Mahallesi’ne otoban yolunu yapacağız.”

Hayvan haklarına saygı duymayanlara tahammülleri olmadığını altını çizen Yılmaz, çevre ve doğaya da çok duyarlı olduklarını vurgulayarak, “Sanayicimizin yanındayız ama çevreyi, doğayı korumaları koşuluyla. Çevrenin vandal bir şekilde kirletilmesine karşıyız” dedi.

Büyükşehir’in bir medeniyet projesi olduğuna işaret eden Yılmaz, “Birbirinden çok uzak ilçelerden oluşan çok güçlü bir iliz” diye konuştu.

Bandırma, Erdek ve Gönen belediye başkanları ile bir süre önce oturup ilçeleriyle ilgili stratejik planlar yaptıklarını, bu konularda ilgili çalışmaların daire başkanlıkları tarafından yürütüldüğünü öne süren Yılmaz, sosyal belediyecilik yapmaya çalıştıklarını belirterek, “Çevreye önem veren katılımcı belediyecilik gerçekleştirmeye çaba harcıyoruz” diye konuştu.

TOLGA TOSUN KONUŞUYOR

Bandırma Belediye Başkanı Av. Tolga Tosun, anlamlı ve verimli bir toplantı olduğunu belirterek, şunları söyledi:

“Bandırma ve yöresi tarihsel ve arkeolojik zenginlikleri olan bir kent. Bölgemizde Daskyleion, Erdek’te Kyzikos var. Sanayimiz güçlü ama turizm yatırımlarımız yetersiz. Bandırma’yı, Güney Marmara’nın abisi olarak görüyorum. Kültür Müdürlüğümüzle turizm konusunda çalışmalar yapma kararı aldık. Tarihi ve kültürünün yanı sıra Bandırma’nın turizmini de ön plana çıkarmalıyız. Kuş Cennetimiz, Edincik’imizin tanıtımını çok daha iyi yapmalıyız. Edincik’teki çeşme, hamam ve tarihi yapıların restore ederek turizme kazandırmalıyız. Erdek bizim gözbebeğimiz. Oksijen deposu olan Kapıdağı’mızda Kirazlı Manastırımız var. Burada her yıl Ortodoks Kilisesi’nin ayinleri yapılıyor. Buraya yurt dışından hacı olmak için gelenler var. Ama bunun pazarlamasını doğru yapamıyoruz. Bandırma, tarih ve turizmle dolu, değerli bir bölge ama reklamını birlikte yapmalıyız.”

MUSTAFA ÇALTI KÜRSÜDE

Balıkesir İl Kültür ve Turizm Müdür Vekili Mustafa Çaltı da konuşmasına başlarken çok önemli bir toplantı yaptıklarına dikkati çekerek, toplantıya ilgi gösterilmesinden duyduğu mutluluğu vurguladı. Çaltı, Türkiye’nin çok önemli bir bölgesinde bulunduklarını belirterek, “1980’li yıllarda Türkiye’nin 1 nolu turizm belgeli yer Erdek’tedir. Kapıdağ Yarımadası’nda yürüyüş yolları yaptık. Bisiklet güzergahları da yapacağız. Kyzikos ve Daskyleion boş bırakılmamalı. İlk etapta Kyzikos’u ören yeri yapmamız gerekiyor. Zeytinliada da öyle. Tahsisi Erdek Belediyesi’nin. Ancak bu yerin değerlendirilmesi için Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın elinde olmalı. Ama belediye, Zeytinliada için Bakanlığın önerdiği önemli bir parayı reddederek vermedi” dedi.

ÖZLEM SARI’NIN TEPKİSİ

Çaltı’nın, “Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın, adayı almak için Erdek Belediyesi’ne önemli para teklif etmesine rağmen belediyenin kabul etmediği” sözlerine Erdek Ticaret Odası Başkanı ve Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Turizm Kurulu Başkanı Mimar F. Özlem Sarı tepki gösterdi. Sarı, “Yanlış bilgi veriyorsunuz. Tam tersine Erdek Belediyesi, bu yeri Kültür ve Turizm Bakanlığı’na belirli bir bedel karşılığı Bakanlığa teklif etti ama kabul edilmedi” dedi.

Bölgedeki turizm tesislerinin çok eski olması nedeniyle yenilenmesi gerektiğine işaret eden Çaltı, turizmin 12 aya yayılması için Kapıdağ ve ören yerlerinin tanıtımının daha iyi yapılması gerektiğini belirtti. Çaltı, bölgede 495 konaklama tesisi ve 21 bin yatak bulunduğunu açıklarken, bölgemizdeki nüfus yoğunluğunun, Balıkesir turizmi açısından çok daha iyi değerlendirilebileceğini sözlerine ekledi.

Konuşmaların ardından sektörün içinde olanlar sorunlarını ve önerilerini dile getirdiler.   ÖNDER BALIKÇI



  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli
  • Pazar 23.7 ° / 12.3 ° Güneşli