Bandırma Müzesi’nde tören

Bandırma Müzesi’nde tören

TANAP Projesi kazılarından çıkan eserler, Bandırma Müzesi’ne teslim edildi.

Trans Anadolu Doğalgaz Boru Hattı Projesi(TANAP) kazılarının Bandırma Arkeoloji Müzesi’ndeki arkeolojik teşhir töreni gerçekleşti.

Törene Bandırma Kaymakam vekili olan Erdek Kaymakamı Ekrem Çalık, Gönen Kaymakamı Arslan Yurt, Manyas Kaymakamı Muhammed Kaya, Bandırma Belediye Başkan Yardımcısı Ozan Onur, Erdek Belediye Başkan Vekili Hasan Yapakçı, Gönen Belediye Başkanı İbrahim Palaz, Manyas Belediye Başkanı TancanBarçin, TANAP Genel Müdürü H. Saltuk Düzyol, TANAP’ın Bandırmalı Çevre Müdürü İsmet Vecihi Dündar ve diğer konuklar katıldı.

TANAP’ın Kıdemli Arkeoloji Uzmanı Engin Coşar’ın TANAP Projesi ile ilgili görsel sunumunun ardından ilk konuşmayı Balıkesir Kültür ve Turizm İl Müdür Vekili Abdullah Poyrazlı yaptı. Ardından konuşan TANAP Genel Müdürü H. Saltuk Düzyol, projeyi insana ve çevreye saygılı olarak yürüttüklerinin altını çizerek şunları söyledi:

“Projenin inşaat çalışmaları öncesinde, bugüne dek bilinmeyen 106 arkeolojik nitelikli alan, inşaat aşamasında ise 48 adet rastlantısal buluntu alanı keşfedilerek, Türkiye Kültür Envanteri’ne kazandırıldı. Türkiye-Azerbaycan kardeşliğinin Anadolu’ya imzası olarak nitelendirebileceğimiz TANAP Projesi, Ardahan ili, Pasof ilçesi, Türkgözü sınır kapısından başlayarak bin 850 kilometrelik güzergah boyunca toplamda 20 il, 67 ilçe ve 600 köyü kat ettikten sonra Edirne’nin İpsala ilçesinden, Türkiye*Yunanistan sınırında Avrupa’ya bağlanmaktadır. İki faz halinde, süresinde ve bütçesinin çok altında tamamlanan projemizin yakın zaman önce sayın Cumhurbaşkanımızın teşrifleriyle açılışı gerçekleştirilmiştir. Anadolu’yu doğudan batıya kat eden bu güzergahımızın üzerinde, gerek güzergah belirleme, gerekse inşaat aşamalarında arkeoloji ve kültür mirasımız için büyük önem taşıyan pek çok buluntuya ulaşılmıştır. Müze müdürlüklerimiz denetiminde büyük bir özenle yapılan 25 kurtarma kazısı sonucunda gün yüzüne çıkartılan bin 200’ü aşkın eser bugün ilgili müzelerde koruma altına alınmıştır. Projemiz kapsamında yapılan kazılarda, Kalebayır arkeolojik sahasında yaklaşık 3 ay çalışılmış, 71 adet mezar açılmış, envanterlik ve etütlük olmak üzere 600’e yakın eser gün yüzüne çıkarılmıştır. Diğer arkeolojik alanlarda, Şevketi’ye ve Üzümlü’de yapılan kazılarda mezar ve yerleşim yerine ait izler tespit edilmiştir. TANAP, kazılara fon desteği sağlamakla yetinmemiş, Bandırma Müzesi, Bursa ve İstanbul laboratuvarlarına eser restorasyonları için malzeme ve ekipman desteği de vermiştir.”

Kültür ve Turizm Bakanlığı Müzeler Genel Müdürlüğü, Müze Kazıları Şube Müdürü Köksal Özköklü’nün ardından son konuşmayı, Bandırma Kaymakam Vekili ve Erdek Kaymakamı Ekrem Çalık yaptı. Anadolu’nun bağrında çok sayıda tarihi ve arkeolojik eserin bulunduğuna işaret eden Çalık, “TANAP Projesi yürütülürken, tarihi ve arkeolojik eserler konusunda gösterilen hassasiyet takdire değer. Bu proje kapsamında yöremize ait çıkan eserlerin bir kültür mirası olarak Bandırma Arkeoloji Müzesi’ne teslim edilmesi çok önemlidir. Bunu sağlayan herkese teşekkür ediyorum” dedi.

Çalık’ın, TANAP Genel Müdürü Saltuk Düzyol’a teşekkür belgesi vermesinin ardından, TANAP kazılarında çıkarılan, “Geç Roma” ve “Erken Bizans” dönemlerine ait 247 eserin yer aldığı salonun açılışı gerçekleştirildi. ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Bandırma Müzesi’ tören
  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli