Bandırma Kurtuluşunu Kutluyor

Bandırma Kurtuluşunu Kutluyor

Dün akşam Mevlit ile başlayan Kurtuluş kutlamaları, yarın Edincik´teki törenle devam edecek.

 

Bandırma  ve Edincik Kurtuluş etkinlikleri coşku ile kutlanıyor. 16 Eylül Çarşamba dün akşam haydar Çavuş Camiinde şehitlerin aziz hatıralarına okutulan mevlidin ardından 17 Eylül Perşembe bu sabah düzenlenen tören ve programlarla kurtuluş coşkusu dolu dolu yaşanıyor.

Cumhuriyet alanında anıt´a çelenklerin sunulması ile başlayan tören saygı duruşu ve istiklal marşının okunması ile son bulurken tören öncesi tören alanına gelen Kaymakam Tuncay Sonel, Belediye Başkanı Dursun Mirza, Garnizon Komutanı Hv. P. Tug. Gen. Mustafa Rüştü Çelenk, Milletvekili Sema Kırcı vatandaşların bayramını kutladılar.

/resimler/2015-9/17/2025515833420.jpg

Belediye Başkanı Dursun Mirza günün önem ve mahiyetini içeren bir konuşmanda;

 

"Her yıl ayrı bir coşku ve gururla kutladığımız kurtuluş günümüzün 93. yıl dönümünde hepinizi en içten duygularımla selamlıyor, bugünümüzü borçlu olduğumuz aziz şehitlerimize en içten minnet ve şükranlarımı sunuyorum."

 

"17 Eylül tarihi Bandırma için çok anlamlı bir gün. 93 yıldır anlatılmaz bir sevinç ve haklı bir gururla kutlanan büyük bir bayram."

 

"İki yıl boyunca işgal acısını yaşayan, çok zor ve sıkıntılarla dolu günlere katlanmak zorunda bırakılan, insanlık dışı pek çok zulümlere maruz kalan Bandırma´nın, karanlık günlerden kurtuluş günüdür 17 Eylül."

 

"Bu büyük bayram hepimize kutlu olsun."

/resimler/2015-9/17/2024272237982.jpg

 

Sevgili Bandırmalılar,

 

"Bugün Bandırma ve tüm ülkemizin mavi göklerinde gururla dalgalanan ay yıldızlı bayrağımızın gölgesinde bu kutlamaları yaparken, yaşanan o zor günleri bir kez daha hatırlamak zorundayız."

 

"O yılları şöyle bir düşünün. Yıl 1920. Sıcak bir yaz günü. Tarih 2 Temmuz."

 

"Doğup büyüdüğünüz, sokaklarında özgürce dolaşabildiğiniz, anılarınıza can veren memleketiniz bir anda yabancı bayraklarla doluyor. Özgürlüğünüz elinizden alınmış. Güvenliğinizden, yarınınızdan endişe ediyorsunuz. Evinizin kapısına yabancı askerler dayanacak diye hep tedirginsiniz."

 

"Yıllarca yan yana yaşadığınız eski komşularınız size bir anda düşman kesilmiş. Düşmanla bir olmuş işbirlikçiler meydanda kol geziyor. Kısaca Bandırma karanlıklar içinde."

 

"2 yılı aşkın bir süre bu karanlığa mahkum ediliyor Bandırma. Bu karanlık sadece Bandırma´da değil, bütün yurdu kaplamış. Şehit kanlarıyla vatan yaptığımız topraklar, birer birer işgal edilmiş. İşgal devletleri, kendi bildiklerine Anadolu´yu paylaşmış. Her yerde acı ve zulüm var."

/resimler/2015-9/17/2026475522060.jpg

 

Sevgili Bandırmalılar,

 

"Özgürlüğüne vazgeçilmez bir tutkuyla bağlı olan ulusumuz bu durumu kabul etmedi. 19 Mayıs 1919´da Samsun´dan yükselen güneş, Anadolu´ya kurtuluşu müjdeliyordu. Büyük Kurtarıcı Mustafa Kemal´in önderliğinde ?Ya İstiklal Ya Ölüm? parolasıyla yurdun dört bir köşesinde özgürlük mücadelesi başladı."

 

"Bu çok zorlu koşullarda sürdürülen bir mücadele idi. Silah yoktu, yiyecek yoktu, para yoktu. Ama yokluktan tarihi bir zafer çıkarabilecek bir kahraman vardı."

 

Denizlerden daha maviydi gözleri.

 

Güneşten daha sarıydı, ışıltılıydı saçları

 

Sürdü dik yamaçlarına atını dörtnala,

 

Eteklerinde ödlek kurtların uluduğu.

 

Kara bulutlarını yararak dağların.

 

Savurdu kara rüzgârları en dibine çağlayanların.

 

İnatla, azimle.

 

?Ordu yok dediler, kurulur dedi.

 

Para yok dediler, bulunur dedi.

 

Düşman çok dediler, yenilir dedi.

 

Ve?Bütün dedikleri oldu.?

 

İşte O Mustafa Kemal´di.

/resimler/2015-9/17/2022260985681.jpg

 

  Sevgili Bandırmalılar,

 

"ATATÜRK´ün etrafında kenetlenen ulusumuz, canını ortaya koyarak unutulmaz destanlarla süslediği Kurtuluş Savaşı´nda zafere ulaşmıştır. İnönü´de, Sakarya´da Dumlupınar´da, Afyon´da düşmanı bozguna uğratan kahraman ordumuz, 17 Eylül 1922 günü Bandırma´ya ulaşmıştır."

 

"16 Eylül gecesi Bandırma´yı ateşe veren işgal ordusu, kaçmak için son hazırlıklarını yapıyordu. 17 Eylül sabahı Bandırma´ya ulaşan 61. Alay kuvvetleri Erdek´e doğru kaçan Yunan işgal kuvvetlerini kovalayarak Ayyıldıztepe´ye kadar sürmüştür. Burada yaşanan şiddetli çarpışmalarda Alay Komutanı Yarbay Hüseyin Vecihibey ile Hücum Taburu Komutanı Binbaşı Süleymanbey başta olmak üzere 80 askerimiz şehit olmuştur. Bu çarpışmalarda bozguna uğrayan Yunanlılar, dağınık biçimde Erdek´e doğru kaçmışlardır."

 

"17 Eylül tarihi Bandırma´nın kurtuluş günü olmanın yanında, Kurtuluş Savaşı için de ayrı bir önem taşımaktadır. Türk yurdunu işgale yeltenen düşmanla silahlı son muharebeler Bandırma Ayyıldıztepe´de yaşanmıştır."

/resimler/2015-9/17/2020152389344.jpg

 

Sevgili Bandırmalılar,

 

"Tüm dünyaya meydan okuyarak kazandığımız Kurtuluş Savaşı, ancak özgürlük ve vatan uğruna ölüme güle oynaya koşan kahramanların yazabileceği bir destandır. Bu destanı yazan kahramanları anlatacak sözcükleri bulabilmek mümkün değil. Onlar bu dünyada kazanılabilecek en büyük rütbe olan şehitlik onuruyla cennete yürüdüler."

 

"Vatanın bütünlüğü ve ulusumuzun geleceği söz konusu olduğunda, şahadet sevdası bugün de her vatan evladının yüreğinde aynı heyecanını koruyor."

 

"Kurtuluş Savaşı´nda bizi dize getiremeyenler, hala çirkin emellerinden vazgeçmediler. Bizi bölerek güçsüzleştirmeye çalışıyorlar. Aynı cephede aynı kutsal değerler için savaşan Mehmetlerin arasına ayrılık tohumlarını ekmeye uğraşıyorlar. Bizi Türk, kürt, alevi Sünni diye birbirimize düşman etmeye çalışıyorlar."

 

"Üzerimizde oynanan oyunları doğru tespit edemeyen politikacılar yüzünden ne yazık ki son dönemlerde ülke olarak zor bir dönemden geçiyoruz. Derin acılar yaşıyoruz. Kan ve gözyaşından beslenen terör örgütü hain saldırılarla askerimizi, polisimizi şehit ediyor. Her gün gencecik vatan evlatlarımızın, al bayrağa sarılı şehit cenazelerini karşılamak yüreğimizi parçalıyor. Pek çok hayalleri, umutları, gelecek planları olan o gençleri kara toprağa vermenin acısını artık yaşamak istemiyoruz."

 

"Ey hainler, şunu çok iyi anlayın ki; bu ulusu asla bölemeyecek, Atatürk´ün kurduğu Cumhuriyetimizi yok edemeyeceksiniz."

 

"Ayyıldızlı bayrakla süslenen mavi göklerimizde, şanlı bayrağımız sonsuza kadar gururla dalgalanacaktır."

 

"Kurtuluş Bayramımızın 93. yıldönümünde, unutulmaz destanlar yazarak bizlere bu toprakları emanet eden, başta devletimizin kurucusu büyük ATATÜRK olmak üzere, aziz şehitlerimizi, kahraman gazilerimizi minnet, şükran, saygı ve rahmetle anıyorum."

 

"Kahraman ordumuza şükranlarımı sunuyor, Kurtuluşun coşkusunu doyasıya yaşayan siz sevgili Bandırmalı hemşerilerimi sevgiyle selamlıyorum." dedi.

 

 Kurtuluş bayramı programı daha sonra bir öğrencinin şiir okuması ve Bandırma Belediyesi halk oyunları ekibinin gösterisi ardından Ayyıldız tepe şehitler abidesine giden protokol ve vatandaşlar törenin Şehitler anıtındaki bölümünde, protokol´ün anıta mozoleye çelenkleri sunmanın ardından saygı duruşu,  saygı atışı ardından kuran okundu.

Şehitlikte devam eden törende Bandırma Müftüsü Süleyman Küçük tarafından yaptırılan dua ardından sazilerde kendi silahları ile saygı atışı yaptı.

Şehitlikteki tören Belediye tarafından hazırlanan ikramla son buldu.

Bandırma´nın kurtuluş etkinlikleri 18 Eylül Cuma yarın Edincikte düzenlenen törenlerle devam edecek.

/resimler/2015-9/17/1400253037477.jpg



Anahtar Kelimeler: Bandırma Kurtuluşunu Kutluyor
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false