Bandırma Kitap Günlerine Odaklandı

Bandırma Kitap Günlerine Odaklandı

Yazar´dan önemli eleştiri: ?Kitap okumayı tavsiye edenler kendileri okumuyor?

Yazar´dan önemli eleştiri: ?Kitap okumayı tavsiye edenler kendileri okumuyor?

Kitap günleri açılışında konuşan Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, kitap okumanın önemine değinerek eleştirilerde de bulundu. Yazar ?Kitap okumayı tavsiye edenler kendileri okumuyor? dedi.

Bu yıl 1-7 Ekim tarihleri arasında Balıkesir Eğitimde Niteliği Geliştirme ve İzleme (BENGİ) projesi kapsamında Bandırma Belediyesi ile ortaklaşa yapılan ?1-7 Ekim Bandırma Kitap Günleri? etkinliği Yazar Ahmet Ümit´in imza ve söyleşisi ile başladı. Etkinliğe Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, Belediye Başkanı Dursun Mirza, İlçe Jandarma Komutanı Yüzbaşı Mahir Mavi, İlçe Emniyet Müdürü Soner Duran, İlçe Milli Eğitim Müdürü Mutlu Aslan CHP Balıkesir eski Milletvekili Namık Havutça ile çok sayıda Bandırmalı katıldı.  Etkinliğin il gününde Ahmet Ümit, Wilcon Van Herpen, Deniz Bayramoğlu sevenleri ile buluştu.

Belediye Başkanı Mirza, yaptığı açılış konuşmasında okulların açılmasının ardından kitap günlerine start verdiklerini belirterek ?Geçen yıl yine ekim ayında yapmıştık. Bu yıl da okullar açıldı ve ekimin ilk haftası etkinliğimizi başlatıyoruz. Bandırma´nın kitaba ilgisinden dolayı mutluluk duyuyorum. Adını kitaba yolculuk koyduk. İstanbul´dan deniz otobüsüne bindik. Yazarlarımızda bunu kabul etti. Biz yöneticiler nasıl örnek olursak öyle devam eder. Önce bilgi sahibi olacağız, sonra fikir sahibi olacağız. Bunları kitaplardan öğreneceğiz. Geçen yıl kitap günlerinde çok büyük ilgi gördük. Adımızı Türkiye´ye ve dünyaya duyurmak açısından bu kitap günlerinin önemi büyük. Her şey kitapla daha güzel olacak. Okumaya çok ihtiyacımız var. Kültürlü, kitap okuyan insanlarla bu kötü günleri aşacağız. Çağdaş yaşamı sonuna kadar değerlendiriyor, kullanıyoruz. Bölgemizde lider kent olmak için çalışıyoruz. Herkese teşekkür ediyorum. ? dedi.

/resimler/2018-10/1/2207192508321.jpg

BENGİ İLE OKUMA ORANI 4-5 KAT ARTTI

Bandırma Kaymakamı Günhan Yazar, BENGİ kapsamında kitap okuma oranını okul ve evde yapılan okuma saatleri ile birlikte 4-5 katına çıkardıklarına işaret etti. Kitap alamaya gücü olmayan vatandaşlara istedikleri kitabı alacağını açıklayan Yazar ? Kitap okumayı seven bir millet değiliz. Yıllardır yoğun bir uğraş sarf etmemize rağmen kitabı zorunlu bir ihtiyaç malzemesi haline getiremedik. Kitap okumayı tavsiye edenler kendileri okumuyor. Biz BENGİ ile top yekûn okuyan bir kent istiyoruz. 2 yıllık bir süre içinde kitap okuma 4-5 kat artabilmiş. Geçen fuarda başlattığımız kampanya ile okullarımıza 20 bin yeni kitap koyduk. Herkesi desteğe çağırıyorum. 5 yılda okullarımıza100 bin kitap hedefimiz var. Gençlerimiz, vatandaşlarımız imkânımız yok dediğinde ben kaymakam olarak onlara istediği kitabı almaya hazırım.? diye konuştu.

/resimler/2018-10/1/2208008290358.jpg

Ahmet Ümit, için her şey darbe ile başladı

Kitap günlerinin il söyleşisini gerçekleştiren yazar Ahmet Ümit,  yazı ile nasıl tanıştığını anlattı. Türkiye topraklarının birçok medeniyete ev sahipliği yaptığına işaret eden Ümit, yazının insana dair olması gerektiğini aktardı. Ümit şunları söyledi; ? Bandırma ?da herkese gönül dolusu teşekkür ediyorum. Her şey 1982 yılının bir kasım sabahı başladı. Benim aklımdan yazar olmak geçmiyordu. Çok iyi bir okurdum. Yazar olmak çok büyük bir şey ama şimdi biliyorum hiçbir şey değil. Eserleri 80 ülkede yayınlanmış bir yazarım. Başkanlık, kaymakamlık, emniyet müdürlüğü çok daha zordur. Pek çok felaketin başıma gelmemizin nedeni 1980 darbesidir. 1982 Anayasası referandumu vardı. 22 yaşındayım. Duvara afiş asıyoruz. ?Diktatörlüğe, darbeye hayır, yaşasın demokrasi? diye afiş asıyoruz. Bizden biri yakalandı. Bizim teşkilat benden rapor istedi. Bende raporu yazarken hikâye yazmışım bu 40 ayrı dilde yayınlanmasın mı? 40 ayrı dilde yayınlanınca benimde aklıma bir şeyler gelmezdi. Bu şahane edebiyatçı olduğum için değil, siyasi nedenlerle basıldı. Bende yazar olur fikri uyandı. Yazdığım şeyler didaktik ve politik şeylerdi. Yazdığınız şey insanı anlatmıyorsa bunun bir önemi yok. İnsanı anlatırsanız yıllar geçse de okunmaya devam edilirsiniz. İlk polisiye hikâye Mezopotamya´da yazıldı. Habil´in Kabili öldürmesidir. İyi roman iyi yemek gibidir, kısık ateşte pişer ağır ağır. Bizim ülkemizin çok değerli bir şeyi var. Dünyanın bütün medeniyetleri buradan geçti. Dünya bu medeniyetler üzerine kuruldu.?

/resimler/2018-10/1/2208292041009.jpg



  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Pazartesi 22.5 ° / 9.7 ° false