BANDAK özel günü Kapıdağ’da kutladı

BANDAK özel günü Kapıdağ’da kutladı

11 Aralık “Dünya Uluslararası Dağ Günü”, Bandırma Dağcılık ve Arama Kurtarma Spor Kulübü (BANDAK) tarafından da kutlandı.

11 Aralık “Dünya Uluslararası Dağ Günü”, Bandırma Dağcılık ve Arama Kurtarma Spor Kulübü”(BANDAK) tarafından da kutlandı.

BANDAK, Gönen’de halk için bir dağ yürüyüşü gerçekleştirdi.

BANDAK Yönetim Kurulu Başkanı Kadri Civan, Başkan Yardımcısı Mustafa Anadol ve Yönetim Kurulu Üyesi Ebru Alşan, 11 Aralık Dünya Uluslararası Dağ Günü”nde, Kapıdağ’da açıklamalarda bulundular.

BANDAK yöneticileri, Dünya Uluslararası Dağ Günü’nün, dağların eko sisteminin korunması için farkındalık yaratma günü olduğuna dikkati çektiler.

Dünya Uluslararası Dağ Günü’nün 2002 yılından beri kutlandığına işaret eden BANDAK Başkanı Kadri Civan, Kapıdağ’ın da son yıllarda eko sisteminin yara aldığının altını çizerek şunları söyledi:

“Kapıdağ’da özellikle ticari amaçlı kesimler doğaya büyük zarar veriyor. Ekoturizm ismi altında birçok ruhsatsız yapının bulunduğunu üzülerek görüyoruz. Ticari amaçlı yapılaşmalar, madencilik faaliyetleri dağı çok kirletti. Sürdürülebilir tarım büyük yara aldı. Ekosistemin darbe yemesi sonucunda dağda yaşayan yaban hayvanları azaldı. Ceylanlar, tavşanlar, sincapların azaldığını gözlemliyoruz. Rüzgâr enerji santrallerinin(RES) geçmesi için açılan çok geniş yollar için çok sayıda ağaç kesildi. Günübirlikçiler de yarattıkları kirlilik nedeniyle Kapıdağ’a büyük zarar veriyor. Kapıdağ her geçen gün elden çıkıyor. Kamu yetkililerini, Kapıdağ’ın korunması için gerekli önlemleri almaya çağırıyorum.”

DAĞLAR SU KAYNAĞININ %80 İNİ SAĞLIYOR

Başta Kapıdağ olmak üzere ülkemizdeki tüm dağların su kaynağı açısından çok zengin olduğuna dikkati çeken Civan, “Suyumuzun yüzde 80’i dağlardan geliyor. Tüm dünya için su, gelecekte çok daha aranan stratejik bir varlık olacaktır” dedi.

150 üyeye sahip olan BANDAK’ın üyelerine ve vatandaşlarına yönelik Kapıdağ yürüyüşlerini organize etmeyi sürdürdüklerini belirten Civan, şunları aktardı:

“Ayrıca her yıl Kapıdağ’da düzenlenen ‘Kyzikos Ultra Maratonu’nun da Kapıdağ’ın korunması konusunda farkındalık yarattığına inanıyoruz. Bizler, Kapıdağ’ın korunması için elimizden gelen çabayı harcıyoruz. Hatta Kapıdağ’da zaman zaman rastladığımız kaçak kazı girişiminde bulunanları da jandarmaya bildiriyoruz. Bu arada 20 kişilik bir ekibimiz de orman yangınlarına müdahale kadrosu içinde yer alıyor.”

Kadri Civan’ın başkanlığındaki BANDAK yönetiminde 7 kişi görev yapıyor.  ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: BANDAK Kapıdağ’ kutladı
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı