Ballıpınar köyü

Ballıpınar köyü

1924 Mübadele köyü Ballıpınar, Kırmızı soğan diyarı

 

Ballıpınar köyü Kapıdağ yarım adasının en uç noktalarından birisi, Kapıdağ`ı çevreleyen 120 km lik karayolunun Ormanlı köyü ile arasında 12 km lik stabilize yolu olan tek köy.

Bu nedenle Ballıpınar köyü ulaşımını Şahinburgaz üzerinden Bandırma ile gerçekleştiriyor.

Ballıpınar köyü Cumhuriyetin ilanından sonra Yunanistan`ın Kavala vilayeti Kokola köyünden 1924 yılında göç etmiş bir mübadele köyü.

Geldiklerinde aynı şekilde kendilerinden önce burada yaşayan Yunanlıların bırakıp gittiği bir köy, 1924 de yerleştikleri köyde cami olmadığı için 10 yıl kilisenin camiye çevrilerek kullanıldığı bir yerleşim alanı.

Ballıpınar geçmişten gümünüze dogallığı tahrip olmamış ender yerleşim yeri.

Rumlardan kalan dar sokaklar hala geçmişin izlerini taşıyor.

Ballıpınar göç ettiğinde 80 hane imiş zamanla büyümüş gelişmiş 180 hane 750 nüfus olmuş ancak ancak uygulanan sıkı doğum kontrolü, verilen göç bugün nüfusun 500 lere kadar düşmesine neden olmuş.

Ballıpınar köyü son derece çalışkan bir köy çoğrafyanın kendilerine sunduğu 1300 dönümlük vadiyi son derece rantabl kullanıyorlar.

Ana istihsal ürünü elbette Kırmızı soğan, Kırmızı soğan`ın ana vatanı olan Ballıpınar yılda 1500 ton üretim gerçekleştiriyor.

Ballıpınar`da kifayetsiz araziler sadece Kırmızı soğanla donatılmıyor,300-500 ton arası Zeytin, 150-200 ton arası İhracat`a yönelik kiraz üretimi ile toprağı çok iyi değerlendiren üretici bununlada yetinmeyerek orman`ın derinliklerinde oluşturduğu kovan arıcılığı ile adını aldığı Bal üretimizde de bir hayli iddialı.

Ballıpınar bu günlerde Şahinburgaz ile arasında kalan yolun 7 km si tamamlanan asfalt çalışmasının geri kalan 4 km nin tamamlanması.

Yine Kirazlı manastırı sulama göletinden yararlanılan sulama ihtiyacının, kifayetsiz kalan su kanallarının onarılması noktasında devlet desteğine ihtiyaç var.



 



  • Cuma 21.6 ° / 7.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı