BALIKESİR MİLLETVEKİLİ A.HALUK GÜMÜŞ TARIM BAKANINI BAŞARISIZLIKLA İTHAM ETTİ

BALIKESİR MİLLETVEKİLİ A.HALUK GÜMÜŞ TARIM BAKANINI BAŞARISIZLIKLA İTHAM ETTİ






PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU GIDA TARIM VE HAYVANCILIK BAKANLIĞI BÜTÇE GÖRÜŞMELERİNDE BALIKESİR MİLLETVEKİLİ HALUK AHMET GÜMÜŞ BAKAN EKER`E "UYGULAMALARI VE SONUÇLARI AÇISINDAN EN BAŞARISIZ BAKANLIKLARDAN BİRİNİN KENDİ BAKANLIĞI OLDUĞUNU" SÖYLEDİ.

CHP Balıkesir Milletvekili Haluk Ahmet GÜMÜŞ, 07.11.2012`de bütçe görüşmelerinde Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı`na ilişkin yapılan oturumlarda söz alarak görüşlerini ifade etti.
Sözlerine gıda sektörünün 21. yüzyılın en stratejik sektör olacağını tahmin ettiğini ifade ederek başlayan GÜMÜŞ, Mehdi Eker`in çok önemli bir koltukta oturduğunu söyledi.

Bakan Eker`in bir TV programında GDO`nun kesinlikle yasak olduğunu ve göz yummalarının söz konusu olmadığını söyleyen GÜMÜŞ, bakanın sözünde durmayarak GDO`lu ürün ithalatının önünü açtığını ifade etti. Dünyada, özellikle ABD`de gıda firmalarının önemli bir tekel gücü oluşturduklarını ve GDO trafiğinin de öncüsü olduklarını belirten GÜMÜŞ, Türkiye için bu alana girmenin hiçbir anlamı olmadığını söyledi. Ardından "Ülkemiz insanıyla 4 ayaklı tavukları tanıştıran Bakan olarak anılmayın. Bu gıda tekellerinin dünyada yarattığı lobi çok güçlüdür, Sayın Bakan. İşi baştan sıkı tutmak önemlidir. Bugün 3 çeşit GDO`lu soyaya izin verirseniz yarın arkası gelir" dedi.

Tarım ve hayvancılığın fazlaca dışa bağımlı olduğunu söyleyen GÜMÜŞ, kontrolsüz biçimde ithal edilen her ürünün, bu sektörlere darbe vurduğunu belirtti. Piyasaların kısır tohumlarla dolduğunu, bu nedenle kimi bize özgü lezzetlerin yok olduğunu, üstelik bu kısır tohumu üreten ve satan firmaların aynı zamanda tarım ve hayvan ilaçları satan firmalar olduklarını ifade etti.

Zeytinyağının ülkemiz tarımı için guru kaynağı olacakken, yeterli desteğin verilmediği ve yüksek maliyetlerle zeytinciliğin bitirildiğini ifade eden GÜMÜŞ, hayvancılıkta daha da büyük sorunlar bulunduğunu belirtti.

Et ithali, hayvan ithali, yem ithali derken hayvan piyasasının altüst edildiğini ve üreticilerin ciddi zorluklarla başa çıkmaya çalıştığını, bir kısmının çıkamayarak battığını ifade etti. GÜMÜŞ: "Yani öyle haller oluyor ki 1 kg yem fiyatı 1 kg süt fiyatını aşmış durumdadır. Bu nasıl oluyor? Yani tarım ve hayvancılık iki ayrı bakanlıkta olsa diyeceğiz ki hep bu tarım bakanı yüzünden hayvancılık böyle oluyor. Ama öyle değil. Ülkenin en önemli iki sektörü tarım ve hayvancılık politikaları sizin yönetiminizdedir. Dolayısıyla bu konularda orta ve uzun vadeli politika geliştirilerek zirai ve hayvan üreticilerimiz desteklenmelidir" şeklinde konuştu.

GÜMÜŞ sözlerini tekellerin değil KOBİ`lerin desteklenmesi gerektiğini ifade ederek tamamladı.





Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 17.7 ° / 5.1 ° false
  • Perşembe 20.2 ° / 5.2 ° false
  • Cuma 30.3 ° / 11.4 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı