Zeytin Sineğiyle Mücadeleyi Sürdürüyor

 Zeytin Sineğiyle Mücadeleyi Sürdürüyor

Başkan Uğur: ?3.5 milyon lira harcadık, çiftçimiz 35-40 milyon lira kazandı?

 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Balıkesir´in en önemli tarım ürünlerinden zeytin ve zeytinyağında kaliteliyi ve verimliliği arttırmak amacıyla ilkini geçen yıl başlattığı zeytin sineğiyle mücadeleyi Güney Marmara Hastalık ve Zararlılarla Mücadele Birliği ve Tarım İl Müdürlüğü´yle yaptığı protokolle bu yılda sürdürecek.  

/resimler/2015-7/4/1227387969625.jpg

Balıkesir´in Körfez ve Güney Marmara Bölgesi´ndeki sekiz ilçeyi kapsayan 822 bin 500 dekar zeytinlik alanda 3 milyon 500 bin lira yatırım bedeliyle yapılması planlanan zeytin sineğiyle mücadele protokol imza töreni Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonu´nda gerçekleşti.

Törene; Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, Balıkesir Milletvekili Mahmut Poyrazlı, Genel Sekreter Osman Yenidoğan, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi Kırsal Hizmetler Daire Başkanı Ahmet Mekin Tüzün, Burhaniye Belediye Başkanı Necdet Uysal, Gömeç Belediye Başkanı Kazım Arslan, Havran Belediye Başkanı Emin Ersoy, Güney Marmara Hastalık ve Zararları İle Mücadele Birliği Başkanı Mustafa Demirelli, Tarım İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, üretici kooperatifleri, Tarım Kredi Kooperatifleri, muhtarlar ve üreteciler katıldı.

/resimler/2015-7/4/1228092345258.jpg

 

Güney Marmara Hastalık ve Zararlıları İle Mücadele Birliği´nin çalışmaları hakkında bilgi veren Birlik Başkanı Mustafa Demirelli, Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nin ilkini geçen yıl yaptığı zeytin sineğiyle mücadele kapsamında üreticilerin kazançlarında ciddi bir artış olduğunu söyledi.  Tarımın başkenti Balıkesir´de gerçekleştirilen zeytin sineğiyle mücadelenin önemine değinen Tarım İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş, bu hizmetten dolayı Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´ni teşekkür etti. Geçen yıl yapılan ilaçlama sonucunda zeytin üreticisinin kazancının 10 kat arttığına dikkat çeken Erdurmuş, bu hizmetin önümüzdeki yıllarda da devam etmesini beklediklerini kaydetti.

Başkan Uğur: ?3.5 milyon lira harcadık, çiftçimiz 35-40 milyon lira kazandı?

Balıkesir´in toplam tarım arazilerinin yüzde 17´lik kısmı olan 822 bin 500 dekar alanın zeytinlik olduğunu belirten Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Edip Uğur, zeytin ve zeytinyağının kalitesinin artması bakımından zeytin sineğiyle mücadelenin önemine değindi. Balıkesir´in Büyükşehir Belediyesi olmasıyla birlikte imkânların geliştiğine ve zeytin sineğiyle mücadeleye başladıklarına dikkat çeken Başkan Uğur,  ? İlkini geçen yıl 3 milyon 500 bin lira yatırım bedeliyle gerçekleştirdiğimiz zeytin sineğiyle mücadeleyi bu yılda sürdüreceğiz. Marmara Bölgesi´ndeki sofralık, Körfez bölgesinde yağlık zeytinlerin verimli ve kaliteli olması için zeytin sineğiyle mücadele edeceğiz. Balıkesir Büyükşehir Belediyesi olarak; geçen yıl zeytin sineğiyle mücadele için 3. 5 milyon lira harcadık ancak bu mücadele sonucunda çiftçilerimizin cebine 35-40 milyon lira para girdi. Daha öncesinde 5-6 lira olan zeytinyağının litresi geçen yıl 10-12 liradan satıldı. Bu yılki ilaçlamayla ilgili ihalemizi gerçekleştirdik. Uçakları da kiralayıp ilaçlamayı yapacağız. Balıkesir´imiz için çiftçimiz için hayırlı uğurlu olsun. Geçen yıl zeytinyağı fiyatları iyiydi, çiftçimizin yüzü güldü. Bu yılda inşallah aynı şekilde hem çiftçimiz hem ülkemize ekonomik katma değer sağlarız? dedi.

/resimler/2015-7/4/1230371254566.jpg

Başkan Uğur: ?Çiftçilerimize Süt Tankı da Dağıtacağız? 

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nin imkânlarıyla önemli yatırımlar ve hizmetlerin altına imza atacaklarını dile getiren Başkan Uğur, ?Büyükşehir Belediyesi´nden önce İl Özel İdaresi vardı. Senelik yatırım bütçesi 10-15 milyon liraydı. Bu yıl sadece Balıkesir Büyükşehir Belediyesi´nin yatırım bütçesi 100 milyon lira. BASKİ´nin yatırım bütçesi de ayrı. BASKİ, 12 milyon lira yatırım bedeliyle Ayvalık-Altınova arasına su hattı döşüyor.  Hizmetlerimiz sadece zeytin sineğiyle mücadeleyle sınırlı değil. Çiftçilerimize süt tankı dağıtacağız. Burhaniye´de örnek üretim alanı yaptık, sera örtüsü dağıttık. Bu yatırım ve hizmetlerin hepsi Balıkesir Büyükşehir Belediyesi bütçesiyle gerçekleşiyor. İl Özel İdaresi´yle bu hizmetleri yapma imkanı yoktu? dedi. Konuşmaların ardından Başkan Ahmet Edip Uğur, Balıkesir Milletvekili Mahmut Poyrazlı, Güney Marmara Hastalık ve Zararlılarla Mücadele Birliği Başkanı Mustafa Demirelli ve Tarım İl Müdürü Zekeriyya Erdurmuş´un katılımıyla zeytin sineğiyle mücadele protokolü imzalandı. 



  • Perşembe 22.6 ° / 10.7 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 22.9 ° / 9.8 ° Güneşli
  • Cumartesi 24.7 ° / 11.1 ° Güneşli