Balıkçıların sezon beklentisi

Balıkçıların sezon beklentisi

Şahinburgaz ve Çakıl balıkçıları sezondan umutlu

Erdekli balıkçılar, 1 Eylül´de başlayacak yeni avlanma sezonunu hazırlıklarını sürdürüyor.

17 üyeye sahip olan S.S. Çayağzı Su Ürünleri Kooperatifi Başkan Yardımcısı Murat Keleş, yeni sezon için kayık-tekne bakım ve ağ onarım çalışmalarına ağırlık verdiklerini belirtirken, şunları söyledi:

?Şahinburgaz Mahallesi´nin % 80 geçimi balıkçılıktan sağlanıyor. Büyüklü-küçüklü 30´a yakın teknemiz var. Yeni sezondan çok umutluyuz. Denizden aldığımız işaretler çok iyi. Karadeniz ve Marmara Denizi´nde bol palamut olacağını tahmin ediyoruz. Yine bol istavrit bekliyoruz.?

/resimler/2018-8/4/1147280482547.jpg

Ülkemizin en büyük balıkçı mahallesi olan Erdek´in Çakıl Mahallesi´nde de yeni av sezonu hazırlıkları yoğun bir şekilde sürüyor. Balıkçılardan Erdem Çalışkan, bu yıl palamut ve hamsinin bol olacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Çakıl Mahallesi Muhtarı Mustafa Geçici, Kuzey Ege´de, 15 Temmuz´da uluslararası sularda başlayan av sezonu için 100 dolayında teknenin Kuzey Ege´de dip balıkları için trol yaptığını belirtti. Karadeniz´den gelen işaretlerin çok olumlu olduğuna dikkati çeken Geçici, ?Karadeniz´de bol palamut ve hamsi görülüyor. Bu balıklar, Marmara´ya da geçecek? dedi.

Çakıl´da 155 adet balıkçı gemisi bulunduğunu, Kapıdağ´dakilerle birlikte 250´ye yakın teknenin ava çıktığını vurgulayan Geçici, ?1969 yılından beri balıkçılık yapıyoruz. 1500 dolayındaki nüfusumuz tamamen balıkçılıktan geçiniyor. Mahallemiz için tek üretimimiz deniz. 1 Eylül´de, iç sularımızda başlayacak yeni av sezonundan çok umutluyuz? diye konuştu. Geçici, uluslararası sularda sınırdaki Enes Limanı´na girememelerden yakınırken, ?Ülkemizin dört bir yanı denizlerle çevrili. Artık, balıkçılığımızın genel müdürlük değil, Bakanlık düzeyinde yönetilmeli? dedi. 

/resimler/2018-8/4/1151149706000.jpg

 

Küçük reis!

 

Çakıl´da sevimli bir balıkçı

 

Ülkemizin en büyük balıkçı gemi ve tekne filosuna sahip Çakıl Mahallesi´nde, 1 Eylül´de başlayacak yeni av sezonunun hazırlıkları sürüyor. Bu bağlamda teknelerin ve ağların bakım-onarımları yapılıyor.

 

Mahalleyi ziyaretimiz sırasında gözümüz, ağ onarımı yapan bir gence de ilişti. ?Çalışkanlar Balıkçılık?ın sahiplerinden Bayram Çalışkan´ın oğlu Kaan Çalışkan da ağları onarıyordu. 14 yaşında olduğunu belirtip liseyi dışarıdan bitireceğini belirten ve balıkçılar arasında ?küçük reis? diye çağrılan Kaan Çalışkan, ?Balıkçılığı ve denizi çok seviyorum. Baba mesleğini sürdürmek istiyorum? dedi.

 

Öte yandan, 1969 yılından beri geçimini tümüyle balıkçılıktan sağlayan, 1500 nüfusa sahip mahallenin muhtarı Mustafa Geçici, ?Kullandığımız mazot 4 liraya yükseldi. Bize verilen mazotta indirim istiyoruz? diye konuştu. Önder BALIKÇI

 



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli