Balık, Manyas Gölü´ne küstü!

Balık, Manyas Gölü´ne küstü!

Bandırma´ya bağlı Bereketli Mahallesi, balıksız günler yaşıyor.

Kuş Gölü´ne(Manyas Gölü) sahili bulunan ve bir zamanlar ismi çeşitli balıklarla anılan Bereketli Mahallesi´nin muhtarı Süleyman Sigo, şunları söyledi:

?Eski yıllarda geçimimizi sazan, yayın, turna ve filiseden sağlıyorduk. Şimdi bu balıklar hemen hemen hiç kalmadı. Son dönemlerde çıkan İsrail Sazanı bile çok azaldı. İsrail Sazanı´nın sezonu genellikle Eylül-Aralık ayları arasındadır. Eski yıllarda günde 20 tona yakın İsrail Sazanı avlanırdı. Şimdi, 3-5 tona kadar düştü. Eski yıllarda Suriye ve Irak´a, sezon içinde 100 tona yakın İsrail Sazanı ihraç ederdik. Şimdi ihracatımız çok azaldı. Göl kıyısında balıkçı motorlarımız boş yatıyor.?

/resimler/2018-8/3/1120579230610.jpg

Gölde, eski yıllardaki gibi bol balık bulunmamasını kirlilik ve İsrail Sazanı´nın diğer balıkların yumurtasını yemesine bağlayan Sigo, şöyle konuştu:

?Manyas Gölü´nü besleyen en büyük kaynak olan Eğridere´den gelen çok sayıdaki tesis ve fabrikanın, hiçbir arıtmadan geçmeyen atıkları gölü kirletiyor. Bu nedenle eski yıllarda bol görülen sazan, yayın ve turna gibi balıklar çok azaldı. Gölde canlı yaşamı yok olmaya başladı.?

Muhtar Süleyman Sigo, mahallelerinde 650 dolayında nüfus bulunduğunu vurgularken, ?Mahallemizde kışın buğday, arpa ve yem bitkisi, yazın ise ayçiçeği, kavun ve nohut gibi ürünler yetiştiriliyor. Ancak onlar da eskisi gibi fazla verimli değil. Gençler, işsizlik nedeniyle göç ederken, yaşlılar ise mahallemize geri dönüyorlar? dedi.

/resimler/2018-8/3/1121182201950.jpg

GÖLYAKA DA AYNI DURUMDA

Gölyaka Mahallesi balıkçılarından Ramazan Kabak da, son yıllarda Manyas Gölü´ne İsrail Sazanı´nın hakim olduğuna işaret ederken şu değerlendirmede bulundu:

?40 yıldan beri balıkçılık yapıyorum. İsrail Sazanı, şu anda gölde en büyük popülasyona sahip balık. Çünkü her ortam ve koşulda yaşayabiliyor. Kışın soğuk, yazın sıcak sularda yaşıyor. Hatta kışın karada üç gün bile yaşayabiliyor. Ancak yayın balığı çok azaldı. Yetkililerin, göle yayın yavruları bırakmaları gerekiyor.? Önder BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: Balık Manyas Gölü küstü
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli