Bakışlarınızda engel olmasın

Bakışlarınızda engel olmasın

Atatürk Özel Eğitim okulu müdürü Algan Kartal, 3 Aralık Dünya Engelliler günü ve Engelliler haftası dolayısı ile bir basın açıklaması

 

/resimler/2015-12/2/1122173585361.jpg

Engelli Eğitiminde önemli misyon üstlenen Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Bandırma Atatürk Özel Eğitim Okulu müdürü Algan Kartal, 3 Aralık Dünya Engelliler günü ve Engelliler haftası dolayısı ile bir basın açıklaması yaptı.

/resimler/2015-12/2/1119340457133.jpg

ÖZÜR DÜŞÜNCELERİMİZ DE? ENGEL BAKIŞLARIMIZDA.

Nüfusumuzun yaklaşık olarak % 12 sini oluşturan engellilere, Bandırma İlçemizde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı Atatürk Özel Eğitim Okulu´nda Anasınıfı, ilkokul ve ortaokul düzeyinde, Şehit Öğretmen Mustafa Boz Okulunda ise lise düzeyinde mesleki eğitim hizmeti verilmektedir. Ayrıca diğer okullarımızın bünyesinde de özel eğitim sınıfları ve kaynaştırma eğitimi modeliyle engelli öğrencilerimize yönelik eğitim hizmeti devam etmektedir. Bu kurumlardan yaklaşık olarak 500 civarında engelli öğrencimiz yararlanmaktadır. Engelli vatandaşlarımız söz konusu olduğunda, devletimizin resmi kurumları ve sivil toplum kuruluşları bu vatandaşlarımıza hizmet etmek için hiçbir  fedakârlıktan kaçınmamaktadırlar. Engellilere hizmet etmek bir gönül işidir. Biz diyoruz ki asıl engelli karşısına bir zorluk çıktığı zaman hemen pes eden, onu aşmak için mücadele etmeyendir. Engelliler için yaptığımız her hizmetin bir gün kendimize de gerekli olabileceğini  unutmayalım. Engellileri  sahiplendiğimiz sürece onların hayatını engelsiz hale getirebiliriz. Bu bireyleri ve ailelerini daha iyi anlamak için, biraz empati yapmamız yeterli olacaktır.  /resimler/2015-12/2/1120019676397.jpg  

  • Mesela; siz hiç tekerlekli sandalyedeki çocuğunuzu bırakarak iki dakika ekmek almaya gidip geri döndüğünüzde, çocuğunuzu yüz üstü yere düşmüş, belki de yaralanmış, çaresizce sizi beklerken bulup, dizlerinizin bağı çözülerek, ağlamamak için kendinizi zor tuttuğunuz oldu mu?
  • Ya da; çocuğunuza yalan söylemenin çok kötü bir şey olduğunu defalarca hatırlattığınız halde, doktordan çıkınca: -?Anne doktor ne dedi?? diye soran engelli çocuğunuza kelimeler boğazınıza düğümlenip, yüreğiniz yerinden sökülürcesine istemeye istemeye,  ?doktor İyileşeceğini söyledi yavrum´´ diyerek, yalan söylemek zorunda kaldınız mı?
  • Bir toplu taşıma aracına bindiğinizde engelli çocuğunuzun davranışlarından dolayı araçtaki onlarca kişinin size ve engelli çocuğunuza acıyarak baktığı zaman, aracın tavanının tepenize çöktüğünü zannedip, -Aahhh nedir benim bu çilem?  Diyerek, dünyaya geldiğinize pişman oldunuz mu?
  • Pazar günü komşunuz pikniğe gitmek için hazırlık yaparken, komşu çocuklarının arabaya bisiklet yerleştirme, ip, top, oyuncak alma telaşını balkondan seyrettikten sonra, Bisiklete hiç binemeyecek, top oynayamayacak, ip atlayamayacak çocuğunuzu düşünerek, o defterine hiç günah yazılmayan, bundan sonrada  hiç yazılmayacak olan, sana sadece bakışıyla sevgisini hissettiren, yatağa mahkûm yaşayan evladına bakarak ?gözyaşlarını taa yüreğinin içine akıttın mı?
  • Görme engelli çocuğunuz dışarıdaki kuş sesini duyunca ?Anne o kuş dediğin nasıl bir varlık, benim kadar var mı?? Diye sordu mu? Güneş nasıl bir şey? Renk ne demek? gibi sorulara cevap bulmak zorunda kaldınız mı?
  • Siz hiç normal bir şekilde beslenemeyen engelli çocuğunuza ağzına enjektörle akıtarak yemek yedirdiniz mi?
  •  Görme engelliler gibi gözlerinizi kapatıp evin içinde dolaştınız mı, gözü kapalı film seyretmeyi denediniz mi?
  •  İşitme engelliler gibi kulaklarınızı kapatıp, hiç duymasanız da şarkı dinlemeye çalıştınız mı?
  • Yürüme engelliler gibi tekerlekli sandalyeyle bir ağacın dibine kadar gidip, ona uzanamadan, saatlerce daldaki meyvelere baktığınız oldu mu?

          Eğer şimdiye kadar bunları hiç düşünmediyseniz, siz bu hayatın gerçeklerini iyi görememişsiniz ve yaşamınızda bir şeyler eksik kalmış demektir.

             Engellilere verebileceğimiz en büyük desteğin onlara karşı,  bir tebessüm, bir selam, bir kucaklama, sana cevap veremese bile, koluna girerek nasılsın? Diye hatırını sormak olduğunu düşünüyorum. Bunun için de, engellilere acıyarak değil, onlara hak ettikleri değeri vererek, her alanda daima onlara yardımcı olmalıyız.

              Engelliler söz konusu olduğunda, gerek Kaymakamlığımız,  Belediye başkanlığımız, İlçe milli eğitim müdürlüğümüz ve gerekse hayırsever sivil toplum kuruluşları bizlerden  desteklerini hiç esirgememişlerdir. Bundan sonraki süreçte de bizlerle beraber olacaklarına canı gönülden inanıyoruz.

/resimler/2015-12/2/1120384364617.jpg

UMARIZ Kİ BİR ENGELİN KALDIRICISIDA SİZLER OLURSUNUZ.

CAN HEP AYNI CAN..

ÖYLEYSE ÖZÜR DÜŞÜNCELERİMİZ DE ENGEL BAKIŞLARIMIZDA

HERHANGİ BİR ARALIKTA DEĞİL HER ZAMAN YANINIZDAYIZ?

Bu duygularla tüm engelli vatandaşlarımızın 3 Aralık Dünya Engelliler Gününü en içten duygularımla kutluyor, onlarla yalnız senede bir gün değil, her gün beraber olduğumuzu bilmelerini istiyorum, Hepsine sonsuz sevgi ve saygılarımı sunuyorum.

/resimler/2015-12/2/1121178584175.jpg

 

 

                                                                                                

 



  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu