Ayvalık'ta geleneksel Zeytin festivali

Ayvalık

16. AYVALIK ULUSLARARASI ZEYTİN HASAT FESTİVALİ RENKLİ GÖRÜNTÜLERLE BAŞLADI

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası, Ayvalık Ticaret Odası Laboratuar Hizmetleri A.Ş, Ayvalık Ziraat Odası ve Ayvalık Esnaf Birliği ortaklığında yola çıkılarak altı kurum tarafından düzenlenen16.Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali,  “Anıt Ağaç” önünde Gerçekleştirilen kahvaltılı sunum ile başladı.  Gazeteci Doğan Doğan’ın “Zeytin Siluetleri” fotoğraf sergisiyle devam eden etkinlik,  Cumhuriyet Meydanı’ndan Büyük Parka kadar kortej yürüyüşüyle devam etti. Büyük Park’ta gerçekleştirilen açılış töreninde konuşan Ayvalık Belediye Başkanı Mesut Ergin, dünyaca ünlü bir marka olan Ayvalık yağının tağşişle mücadele edilerek korunması için belediye olarak her türlü hukuksal desteği verdiklerini söyledi.

Başkan Ergin, “Öncelikle yeni hasat döneminin bol verimli ve bereketli geçmesini diliyorum. Hedefimiz, Ayvalık markasının dünyaca ünlü kalitesini koruyup, kaliteyi daha da yukarı çekmek. Çok iyi biliyoruz ki, Ayvalık’ta zeytin ve zeytinyağıyla yan ürünleri turizme çok önemli katkılar sağlıyor. Ayvalık’ın yıllardır geçim kaynağı turizm mi, zeytinyağı mı, hep tartışılır. Ancak, zeytinyağı ve turizm iç içe geçmiş bir bütün oluşturmuştur” dedi.

22 adası, tabiat parkı, mezesi, balığı, otu, sabunu, zeytini, zeytinyağı ve turizm hepsi bir arada; Ayvalık ‘ın marka olduğuna değinen Ergin şöyle konuştu:

“Ayvalık markasını kullanarak, Ayvalık adı altında turizmden gelir sağlıyorsak, otellerimiz, pansiyonlarımız lokantalarımız, restoranlarımız Ayvalık zeytinyağını muhakkak kullanmalı. Artık dünyada sağlık turizmi çok önemli bir konumda. Ayvalık olarak zeytinyağı markamızdan yola çıkarak, sosyal mesafe kuralına uygun olarak faaliyet gösteren butik otellerimiz sayesinde bir adım değil, birkaç adım öndeyiz. Pandemiden en az etkilenen turizm beldesi Ayvalık’tır. Bir de uzun zamandır internet ortamında Ayvalık adını kullanarak yapılan zeytinyağı satışları hem bizim hem üreticinin hem marka yağ satan işletmecilerin canını oldukça sıkıyor. Ayvalık zeytinyağının en büyük sorunları arasında yer alan tağşiş ile ilgili suç duyurusunda bulunuyoruz. Ayvalık zeytinyağının hak ettiği değeri elde etmesinin önünde çok sayıda engel bulunuyor. Bunların başında tağşiş ve markalaşma ilk sırada bulunuyor. Coğrafi işaret ile tescilli Ayvalık zeytinyağının marka değerinin korunması bizim projelerimizden biri ama tek başına çözüm değil. Tesirli hukuki ve cezai yaptırımların takipçisi olabilmek daha önemli. Bu konuda ilk adımı attık. Birlik olmamız gerekiyor. Markalaşmadığımız için tağşişe maruz kalıyoruz. Kalitemize gölge düşüyor. Bu konuda mücadelemize kararlı bir şekilde devam edeceğiz. Biz, belediye olarak üzerimize düşen her türlü desteği veriyoruz vermeye devam ediyoruz. Türkiye Büyük Millet Meclis'inde de gıda, tarım ve orman alanında bazı düzenlemeler yapılması hakkındaki kanun kabul edilerek yasalaştı. Taklit ve tağşiş yapılmış ürünlerin işleme tabi tutulması ve piyasaya arz edilmesi yasaklandı, büyük para cezaları uygulamaya konuldu. Kanunun yasalaşması ile birlikte gıda sektöründe taklit, tağşiş yapan ve tüketiciyi yanıltan, yanlış yönlendiren, bilgi kirliliği oluşturan firma ve şahıslar hakkında yaptırımlar öngörülüyor. Umarım sıkı bir takip ve denetim getirilir, biz zaten takipçisiyiz.”

Ayvalık’taki iki milyon zeytin ağacının yarısının 200 yaşın üzerinde olduğunu, ayrıca bin 100 yaşında olgun, tescillenen bir anıt ağacın varlığından söz eden Başkan Ergin konuşmasını şöyle sürdürdü:

 “Zeytin ağaçları bu topraklarda hep var oldu, hep var olacak. Zeytin ve zeytinyağı Türkiye’de milli kültür ürünü olarak kabul ediliyor.  Özellikle Kuzey Ege Bölgesi’nde elde edilen zeytinyağları kalite özellikleriyle hem yurtiçinde hem yurtdışında farklı bir öneme sahiptir. Ayvalık’taki tarım arazilerinin yüzde 76’sı zeytinlik, dört bin üç yüz aile zeytinlik sahibi ve geçimlerini bu sektörden sağlıyor. Ülkemizde Avrupa Birliği tarafından tescillenmek üzere başvuru yapan yüzlerce ürün arasından ilk 20’ye girebilen ilk ve tek zeytinyağı Ayvalık zeytinyağı oldu. Bu da gösteriyor ki; dünyanın en kaliteli ve lezzetli zeytinyağı Ayvalık’ta üretiliyor. Ayvalık ve yöresinde zeytin hasadı başladı, Uluslararası Zeytin Hasat Festivali’ni tekrar başlatmanın mutluluğunu yaşıyoruz. Tarihin, mimarinin, doğa ve lezzetin diyarı, zeytinin başkenti Ayvalık’ta geçtiğimiz yıllarda görkemli bir şekilde kutladığımız hasat şenliklerini geçtiğimiz yıl pandemi nedeniyle gerçekleştirememiştik.  Cumhuriyet Bayramımızın da içinde bulunduğu dört gün boyunca hem hasadı hem cumhuriyetimizin kuruluşunun 98’inci yılını kutluyoruz. Ayvalık’ta geçimini zeytin ve zeytinyağından sağlayan hemen herkese bol verimli ve bereketli bir sezon diliyorum.”

Konuşmaların ardından Büyük Park’taki stant turuna Ayvalık Kaymakamı Hasan Yaman, Cumhuriyet Başsavcısı Necati Kayaközü, İlçe Jandarma Komutanı Onur Yakan, İlçe Emniyet Müdürü Turgut Coşkun, Garnizon komutanı Personel Albay, Ertan Tutar, ATO Başkan Mustafa Büyükçıvgın ve çeşitli kurumların temsilcileri katıldı. Büyük Park’ta ayrıcı gün boyunca; halk oyunları, animasyon ekipleri, belediye bandosu festival alanında zeytin ve zeytinyağı çekilişleri, zeytinyağı tadım eğitimi etkinlikleri de programa renk kattı. Akşam saatlerinde ise çocuklar için, “Barış ve Zeytin “ temalı resim, şiir, kompozisyon yarışmasının ödül töreniyle yapılan resimler sergilendi.

FESTİVAL BİLDİRGESİ… DEĞERLİ ZEYTİN DOSTLARI,

Hiç kuşku yok ki, Ayvalık, Türkiye’nin ve dünyanın en önemli zeytin ve zeytinyağı üreticilerinin bulunduğu merkezlerden biri ve bu alanda her geçen yıl biraz daha zirveye yaklaşıyor, hem nefasetiyle hem Ayvalık adıyla zirveyi zorluyor. Biliyor muydunuz? Ayvalık’ın zeytinlikleri kentin yüzde 41.3'üne yayılmış durumda. Ayvalık zeytinyağının kalite üstünlüğü bir başka deyişle, “Coğrafi İşaret” sahibi olması nedeniyle giderek daha geniş bir coğrafyada hiç tartışma götürmeksizin kabul görüyor, aranıyor ve bilinirliliği artıyor.

Geçtiğimiz yıl covid-19 pandemisi elimizi kolumuzu bağladı. Etkinliğimizi gerçekleştiremedik. Biz yine de içimiz buruk,  küçük çapta festival tadında olmasa da zeytinyağı üretimlerine katıldık, bin yaşını aşmış zeytin ağaçlarıyla kucaklaştık.

Balıkesir Büyükşehir Belediyesi, Ayvalık Belediyesi, Ayvalık Ticaret Odası, ATO Laboratuar Hizmetleri A.Ş, Ayvalık Esnaf Birliği ve Ayvalık Ziraat Odası işbirliği içinde yola çıkarak daha da güçlendik. Zeytinyağının insan yaşamındaki vazgeçilmez yerini ve tadını yediden yetmiş yediye hemen herkes biliyor ve kabul ediyor. Ancak, daha etkin biçimde hatırlatmak ve bu yolla zeytinyağı tüketimini artırmaya yönelik katkıda bulunmak amacıyla bu yıl da 16.Ayvalık Uluslararası Zeytin Hasat Festivali’nde bir araya geliyoruz.

Bu hikâyeyi herkes biliyor ama biz yine de hatırlatmak isteriz. Büyük Tufan’da rivayet edilir; defalarca dolaşıp gelen beyaz güvercin bir gün, ağzında taze koparılmış bir zeytin dalıyla geri döner. Bunu gören Nuh Peygamber, tufanın bittiğini ve suların çekildiğini anlar. İşte bu nedenle ağzında zeytin dalı tutan beyaz güvercin, tarih boyunca barışın ve yeniden doğmanın sembolü olarak anılıyor. Zeytinin geçmişten bugüne kadar simgelediği barış kavramını bir kez daha gündeme taşıyoruz. Barışın insan yaşamındaki değerinin vazgeçilmez olduğunu Ayvalık’tan bir kez daha haykırıyoruz.

Dünyada 26 Kasım tarihinde Zeytin Günü’nü kutluyor. Ayvalık için aslında her gün zeytin günü. Üreticilerimizle, markalarımızla, tedarikçilerimizle 16 yıldır şenlik havasında hasadımızı kutluyoruz. Zeytin bizimdir sahip çıkmaya mecburuz. Biz, zeytinyağının üretiminde yoğun emek sarf eden, zeytin üreticisinin emeğinin karşılığını almasını istiyoruz.  Ayvalık geçmişini zeytine borçludur. Geleceğe bırakacağı en büyük miras da zeytindir.

Her fırsatta zeytinyağının sağlığa olan yararını ve milli bir yağ olduğunu vurguluyoruz. Türkiye’de 150 milyon üzerinde meyve veren zeytin ağacı var. Bunların sadece 2 milyonu Ayvalık’ta. Ancak zeytinyağı dendiğinde akla ilk Ayvalık geliyor. Ayvalık, Cumhuriyet’in ilk kurulduğu yıllardan beri eline aldığı zeytinyağı bayrağını hala dimdik taşıyor. Zeytin altından değerlidir.

Festival ayrıca “tarih, mimari, doğa ve lezzet kenti” olan Ayvalık’a ilgi çekmek, kente her yıl daha fazla sayıda yerli ve yabancı konuğun gelmesini sağlamak gibi bir işlev de görüyor. Yerel halkın, basının, üreticinin, tedarikçinin ve satıcıların bir araya gelerek kısa bir süre de olsa sosyal bir hareketliliği paylaştığı Hasat Festivali, doğal olarak kentimizin turizmine de güç katıyor.

 

Etkinliklerin zenginliği ve buna bağlı olarak katılımcı sayısının her geçen yıl artması, Ayvalık’ta hizmet veren turizm işletmelerine de önemli girdi sağlıyor. Ayvalık’ta üreticisiyle, işletmecisiyle, markaları yaratan iş adamlarıyla, ithalatçısıyla, ihracatçısıyla, konuklarıyla, medya mensuplarıyla, sanatçılarıyla ve elbette halkın yoğun katılımıyla gerçek bir “şenlik” yaşayacağız.

Hasat Festivali boyunca; şehrimizin yerel ve ulusal markaları, çiçeğinden, toprağına toplanmasına kadar emek veren köylüler, müstahsiller, ihracatçılar, usta gazeteciler, deneyimli yayıncılar, zeytinyağı aşığı yazarlar, gurmeler, sanatçılar, paylaşımları ve katkılarıyla destek olacak festivale renk katacak.

Dört gün boyunca ölümsüz ağacın peşinde olacak, bin yılların bilge ağacının izini sürecek, doyumsuz lezzetinin tadına varacak, zeytinyağından aldığımız sağlıklı tatlar ile gelecek yıl yapılacak hasat festivalini iple çekeceğiz, sevgi ve selamlarımızla.

Nazım Hikmet ustayı bir şiiriyle buradan selamlayalım

Yani, öylesine ciddiye alacaksın ki yaşamayı,
Yetmişinde bile, meselâ, zeytin dikeceksin,
Hem de öyle çocuklara falan kalır diye değil,
Ölmekten korktuğun halde ölüme inanmadığın için,
Yaşamak yani ağır bastığından.

Yüreğimizi dolduran pandemisiz dünya özleminde, zeytin ağacı gibi sağlıklı ve uzun bir yaşam dileriz.



Anahtar Kelimeler: Ayvalık' geleneksel Zeytin festivali
  • Cumartesi 11.2 ° / 9.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli