AYKAN; "İLK ÖNCE TOPLUMSAL ZİHNİYET DEĞİŞMELİ!"

AYKAN;

AYKAN; "Kadınlar, dünyanın her yerinde yaşamın tüm alanlarında ayrımcılığa, baskıya, cinsiyet eşitsizliğine, ev içi şiddete ve toplumsal şiddete maruz kalmaktadır."

Kadına Yönelik Şiddete Karşı Uluslararası Mücadele Günü’nde konuşan TMMOB Jeoloji Mühendisleri Odası Balıkesir İl Temsilcisi Aysun AYKAN; İlk önce Toplumsal zihniyet değişmeli!

Aysun AYKAN; Kadınlar, dünyanın her yerinde yaşamın tüm alanlarında ayrımcılığa, baskıya, cinsiyet eşitsizliğine, ev içi şiddete ve toplumsal şiddete maruz kalmaktadır.

Kadına yönelik şiddetin önlenmesi için yasal mevzuatın yanı sıra, ilk önce toplumsal zihniyetin değiştirilmesi gerekiyor. Bu bağlamda, Devlet’ in çok yönlü bütüncül politikalar üretmesi ve bu mücadelenin toplumsal düzeyde genele yayılarak etkin ve kararlı biçimde yürütülmesi gerekiyor.

Çalışan kadınların kamu kurumlarından tutun, özel sektörde de ciddi sorunlarla karşı karşıya kaldığının altını çizen Aysun Aykan ise konuşmasında şu konulara değindi: “Dünya geneline baktığımızda ülkelerin gelişmişlik oranlarının değiştiğini ancak kadına yönelik şiddetin hiç değişmediğini görmekteyiz. Tarihin tüm dönemlerinde ve tüm coğrafyalarda toplumsal cinsiyet eşitsizliği evrensel ve toplumsal bir sorundur. Ülkemizdeki genel duruma bakıldığında ise kadına yönelik her türlü şiddetin arttığı görülmektedir. Toplumumuzda eşitsizliğin ve ayrımcılığın sonuçları olarak; Kadınların çoğu hayatlarını ilgilendiren kararları almada güç sahibi değildir. Kadınların çoğu para, sosyal çevre ve yasalar gibi güç kaynaklarına uzaktır. Bireyleri, aileleri kısaca ülkenin bir bütün olarak insani gelişmesini etkiler. En ağır sonuçlarından birisi kadına yönelik şiddet ve buna bağlı ölümler görülmektedir.

Kadınlar çalışma ve toplumsal yaşamda erkeklere oranla cinsiyetlerinden dolayı olumsuz anlayış, davranış ve tutumla karşılaşmakta ve çalıştıkları işyerlerinde bir taraftan ayrımcılığa maruz kalırken, diğer taraftan mesleki uygulamalarda ve pratiklerde ise; psikolojik yıldırma, baskı, mobbinge uğramaktadırlar.

Toplumsal cinsiyet farklılığından kaynaklı yaşadığımız sorunların ortadan kalkması için tüm toplumda farkındalığın arttırılmasına yönelik ilkokuldan başlayarak tüm eğitim süreçlerinde toplumsal cinsiyet eşitliği derslerinin verilmesi gerekmektedir. Bunların sağlanması halinde kadınlar daha güçlenecektir. Kadına Yönelik Şiddete Karşı, hukuki ve sosyal alanda gerçekçi adımların atılması, toplumun her kesiminde toplumsal cinsiyet eşitliğinin hayata geçirilmesi, her türlü şiddetin suç olarak kabul edilmesi ve şiddeti sıradan hale getiren konuşma dilinden ve çağdışı girişimlerden vazgeçilmesi gerekiyor;  Dedi. 



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı