AYKAN, "FAY HATLARINA BİNA YAPILMAMALI!"

AYKAN,

JEOLOJİ MÜHENDİSİ AYSUN AYKAN; "BÜYÜK MARMARA DEPREMİ İÇİN RİSK YÖNETİMİ YAPILMALI!"

Susurluk’ta düzenlenen Deprem Sempozyumunda konuşan Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan; “Büyük  Marmara Depremi için Risk Yönetimi Planı Yapılmalı!” dedi.

Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan; Beklenen Marmara depreminin ülkemizde büyük yıkım yaratacağını ve zararı en aza indirmek için afet öncesi risk yönetiminin doğru yapılması gerektiğini vurguladı.

Susurluk'ta Deprem sempozyumu düzenlendi; Moderatörlüğünü Prof. Dr. Abdullah Soykan’ın yaptığı sempozyuma; Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan ve Prof. Dr.İbrahim Türkmen konuşmacı olarak katıldı.

Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan; “Beklenen Marmara Depremi, Marmara Denizi’ne kıyısı olan tüm illeri etkileyecek!"

"Türkiye deprem ülkesidir; Dünyanın en aktif tektonik kuşaklarından olan Alp-Himalaya Deprem kuşağı üzerinde bulunuyor; bu yüzden zaman zaman deprem haberlerini duymamız çok normal. Ülkemizde 24 kentimizin, 110 ilçemizin, 500’ü aşkın mahalle, 5.5 ve üzeri büyüklükte deprem üreten fay zonları üzerinde yer aldığı bilinmektedir. Bu fayların sakınım bandı üzerinde 100.000’e yakın bina bulunduğu ve bir milyona yakın insanımızın da bu binalarda yaşadığı düşünüldüğünde, ülkemiz ve ülke insanımızın karşı karşıya kaldığı risklerin ne derece büyük olduğu, yaşadığımız son depremle gözler önüne serilmektedir."

"6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş Pazarcık ve Elbistan ilçesi merkezli Mw=7.7 ve  Mw=7.6 büyüklüğünde meydana gelen depremler ile  Türkiye, çok büyük felaket yaşadı. Bu depremler Kahramanmaraş başta olmak üzere 11 kentimizi yerle bir etti. Son 100 yıldaki en büyük depremi yaşadık ve maalesef oldukça büyük bir hasar yarattı.6 Şubat Kahramanmaraş Depremleri ’n den ders almamız gerekiyor. Çünkü böyle büyük depremler ülkemizde yine olacak. Dolayısıyla bu depremden ders çıkarırsak belki risk yönetimini daha iyi yapabiliriz."

      MARMARA DENİZİ DEPREMİNDEN İLK BAŞTA BANDIRMA, GÖNEN, ERDEK ETKİLENECEK!

"Marmara Denizi içinden geçen kuzey koldaki deprem dağılımları ise en son depremlerin 1509 ve 1766 yılında gerçekleştiğini, 200–250 yıllık dönüş periyotları olduğu düşünüldüğünde bu alanın bir sismik boşluk olduğu yani kırılma zamanı geldiğini göstermektedir; Her an beklediğimiz  Büyük Marmara Depremi meydana gelebilir! Yapılan çalışmalara göre Marmara Denizi’nde mutlaka 7’nin üzerinde maksimum 7.6 büyüklükte bir deprem olabilir, Burada olacak büyük bir depremden, Marmara Denizi'ne kıyısı olan tüm iller; İstanbul, Balıkesir, Bursa, Yalova, Çanakkale, Kocaeli, Tekirdağ ağır bir şekilde etkilenecektir; Özellikle Marmara Denizi’ne kıyısı olan Bandırma, Gönen, Erdek gibi ilçelerimiz en başta etkilenecek ilçelerimizdir; Bu yüzden buralara çok dikkat edilmesi gerekmektedir; Gerekli tedbirlerin biran önce  alınması ve eksiklerin tamamlanması gerekiyor;  deprem öncesi risk yönetiminin doğru yapılması gerekiyor!"

"Kentsel Dönüşüm çalışmalarına hız vermemiz gerekiyor! Riskli binalar tespit edilmeli, güçlendirilmeli yada kentsel dönüşüm kapsamında değerlendirilmelidir! Fay hattı üzerine bina yapılmamalı!" dedi.

Susurluk'da hazırlanan deprem sempozyumu ardından Moderatörlüğünü Prof. Dr. Abdullah Soykan’a sempozyumda sunum yapan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, Jeoloji Mühendisi Aysun Aykan ve Prof. Dr. İbrahim Türkmen plaketleri verildi.

Susurluk'taki “Depremle yaşamak” konulu sempozyumu izlemek üzere ilçe Kaymakamı Muammer Köken, İYİ Parti Balıkesir Milletvekili Op. Dr. Turhan Çömez, Belediye Başkanı Nurettin Güney, Emniyet Müdürü Mehmet Çatak, Meslek Yüksek Okulu Müdürü Prof. Dr. Bünyamin Söğüt'ün yanı sıra vatandaşlar ve öğrenciler katıldı.



Anahtar Kelimeler: AYKAN " HATLARINA YAPILMAMALI!"
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı