Atasporu özünden uzaklaşıyor mu?

Atasporu özünden uzaklaşıyor mu?

Tarihi Kırkpınar öncesi otoriteler konuştu. "Ataspor´u güreş, mindere tuş oldu."

24 Temmuz Cuma günü başlayacak 654. Tarihi Kırkpınar Er Meydanı güreşleri için yola çıkan otoriteler Manşet´e konuştu.

/resimler/2015-7/22/1546209818635.jpg

"Ataspor´u yağlı güreş karakucak tır. Öyle devam etmesi gerekir, Minder statüsü puanlamaya geçilmesi Yağlı güreş´in özüne nüfus etmez."

İşte tarihi Kırkpınar öncesi Ataspor´u yağlı güreş otoriteleri gazetemiz Manşet´e böyle konuştu.

/resimler/2015-7/22/1546545600684.jpg

Altın kemerli Hüseyin Çokal "Er Meydanında Güreş, Puanla değil hastanede biter "

Edirne programı öncesi Erdek´e uğrayan bir dönem Kırkpınar´ın Altın Kemerli efsane kispeti Denizli li Hüseyin Çokal, geçmişten günümüze uzanan Kırkpınar geleneğinin 654 yıldır, özüne uygun olarak yapılması nedeni ile bu kadar çok sevildiğini ve hiçbir spor dalında olmayan izleyici grubuna sahip olduğunu söyledi.

Çokal," Tarihin derinliklerine inildiğinde günlerce süren güreşleri bulmak mümkündür, özünde bazen hastanede biter, ama günümüze gelindiğinde Er Meydanındaki güreşler 20 dakikaya sığdırılmaktadır. Bu uygulama Minder Güreşi uygulamasıdır, tarihi ata spor´u karakucak yağlı güreşi özünden uzaklaştırmaktadır." dedi.

/resimler/2015-7/22/1547147944767.jpg

 1980 yılı Baş altı, Baş pehlivanı, bir çok kez kürsü paylaşan Erdem Özyiğit, halen organizasyon komiteleri ve Kırkpınar hakemliği yapmaktadır.

Özyiğit; Yağlı Güreşlerde Puanlama uygulaması, güreşleri de, güreş camiasını da etkilemiş durumda.  Eskiden güreşler kıran kırana tabir edilen şekilde oluyordu. Artık o güreşler olmuyor tabi ki. Eski güreşler yok 20 dakika güreş alta düştün mü galip, mağlup oluyorsun.  Hem seyirci bakımından tatmin etmiyor."

-"SİT denen bir uygulama var, açılımı tarihi dokusu olan bir şeyi koruma altına alıp elletmiyorlar. Tarihi Kırkpınar´da 653 yıldır yapılmakta, Bu nedenle bunu da SİT olarak kabul etmek gerekir. Her sene yönetmelik değiştirip kural değiştirmeye kimsenin hakkı yok. Bunun ananevisinde, temelinde 40 yiğidin güreşerek çatlamasından dolayı oluşmuş bir spordur."

"Kırkpınar kuralları çok erozyona uğradı, her gelen yönetim, bilhassa minderciler ele geçirdi, kendi güreşçileri muvaffak olsun diye bu güreşi mindere çevirdiler. Avrupai sisteme çevirdiler aslında eskiden yağlı güreşçi ile bir minder güreşçisi güreşemezdi. Yağlı güreşçi maraton dayanıklı, yazın kışın sahalarda güreşirdi. Kendileri işin başına gelinde uygulamaları kendine yönlendirdiler. Japonlarda sumo güreşi var 600 yıllık diyorlar. 600 yıl önce nasıl başladı ise şu anda aynı şartlarla devam ediliyor. Kırkpınar yağlı güreşlerinin de aynı statü içinde olması gerekir."

"Her gelen, her sene böyle yapa yapa güreşin özelliğini kaçırdılar. Kıran-kırana tabiri ortadan kalktı. " dedi. Özyiğit eskiden Kırkpınarların bilindiğini ve insanların bir sefer duymakla akın ettiğini vurgulayarak, günümde katılımın sağlanması adına büyük bütçeler ayırtılıp reklamlar yapılmak durumunda kalındığını vurguladı.

/resimler/2015-7/22/1547318584470.jpg

1988 Baş altı baş ve bir çok kez kürsüyü paylaşan ünlü pehlivanlardan Hamza Dalgın: "Atasporu güreş bizim kültür mirasımız. Kültür Bakanlığına bağlanması lazım"

Hamza Dalgın: "Atasporu güreş bizim kültür mirasımız." Bu sporun çok güzel görselliği vardı. Puanlamaya geçilip süre kısalınca bu güzellik kayboldu. Çünkü adam yarım saat oyalama güreşi yapıyor.  Yarım saat sonra bir puan alıyor. Güreş bitiyor. Ne oluyor? Bu güreşin görselliği kayboluyor. Yağlı güreşimizin bir kültür mirası olduğu için, Ata sporu olduğu için kesinlikle minderden ayrı bir statü içinde olması lazım. Hatta kültür bakanlığına bağlanması lazım. Yağlı Güreş dünyada eşi bulunmayan tek spor, çok güzel bir seyirci potansiyeli var. Puanlama ile görselliği kaybolup özünden ayrılıyor." Dedi.

/resimler/2015-7/22/1547460762888.jpg

1991 yılı Kırkpınar Başaltı Baş Pehlivanı Ahmet Demirkapı:" Yağlı güreşlerimiz uluslararası kategoride olmadığı için özerk olması gerekir."

"Yağlı güreşin öncelikli amacı seyircidir. Bizim seyircimiz sabah saat 9 da sahaya girer, akşam 8 de çıkar. Biz bu seyirciyi düşünerek oyunumuzu oynamalıyız. Çünkü o seyirci dünyanın hiçbir tarafında olmayan seyirci.  Yağlı güreşlerimiz uluslararası kategoride olmadığı için özerk olması gerekir."

 " Bu yıl 654. Kırkpınar güreşleri çok iddialı olacaktır. 4 grup var bildiğim . Kırkpınar kura işi şans işi, eskiden A-B grupları vardı şimdi bunlarda yok.  Zaman kısa olduğu için güreşçi arkadaşlarımız oyunlarını tam olarak sergileyemiyorlar. İnşallah büyüklerimiz bizim sesimize kulak verirler, temennimizde bu yönde olması." dedi.

/resimler/2015-7/22/1548097477411.jpg

Hakan Çalışır, Akademisyen güreşçi "Güreş sporunun bir doğası var, o nedenle özünden ayrılmaması gerekir. Ucu açık olmalı, şu an sisteme kapalı, " Dedi.

Çalışır,  654 tarihi Kırkpınar güreşlerindeki favorisi için ise kendisini gösterdi. Çalışır ustalarından aldığı taktik ile 654. tarihi Kırkpınar güreşlerine iyi hazırlandığını ve kendi favorisinin kendisi olduğunu ifade etti.

/resimler/2015-7/22/1548337477539.jpg

Bandırma Güreş İhtisas Kulübü Başkanı Orhan Turaçlı; "Acar´lar Bandırmamızın şan ve şerefidir."

Bandırma Güreş İhtisas kulübü Başkanı Orhan Turaçlı, tarihi 654. Kırkpınar öncesi Erdek te buluşup yol arkadaşlığını paylaşacağı ünlü güreşçeler ile birlikte tarihi güreşlerin erozyona uğraması ve Dededen toruna Pehlivan sülalesi Acar´lar ın Bandırma´ya heykellerinin dikilmesi çabasına açıklık getirdi.

Turaçlı:"Dört belediye başkanımız, M. Cemal Öztaylan, Recep Eraydın, Sedat Pekel ve Dursun Mirza ile girişim yaptık hepsi söz verdiği halde yapamadılar, Şimdiki Başkan Dursun Mirza bu işe büyük hassasiyet gösterdi.  Şu anda meclisten geçti, heykellerin yapımı  2 ay içinde heykeller dikilecek. Bunlar Bandırmamızın şan ve şerefidir. Kara Ali Atatürk´ün huzurunda güreşmiş ve Atatürk tarafından özel ödülle taltif edilmiş bir pehlivandır Kara Ali Acar, Oğlu Hasan Acar 1957 de torunu Sabri Acar 1979-1985 yıllarında Kırkpınar baş pehlivanı olmuştur. Köyde mezarlarını yaptırdık, Mevlitlerini okuttuk sıra heykellerinin dikilmesinde bu vesile ile Dursun Mirza başkana teşekkür ediyorum. "

"Ağa Seyfettin Selim´in özel davetlisi olarak Tarihi Edirne Kırkpınar güreşlerine geçiyoruz. Sayın Hüseyin Sarı´da bu davete icabet edecek. Ali Gürbüz´ün katılmadığı güreşlerde 8 iddialı isim var" dedi

Turaçlı, Güreşlerin puanlama ile sonuçlanmasına da değinerek uygulamanın güreşlerin cazibesini olumsuz etkilediğini vurgulayarak " Güreşin inceliklerini göremiyoruz, Tarihi güreşlerin kendine özgü paça kazık oyunları var, Kündeler var, Dalmalar var, Boyunduruklar var, bunların hiç biri yapılamıyor çünkü puanlamada itiş kakış la puanını dolduran güreşi kazanıyor."

"Eskiden bitmeyen güreşler ertesi güne kalırdı. Şimdi tarihi güreşleri körleştirdiler. Bunan ananevi yapısı ile oynamamak lazım. Acilen de yağlı güreşin geleneksel spor dallarına ayrılması lazım. Kendi başkanını seçmesi lazım. Güreş federasyonundan ayrılması lazım. Özerk olması lazım. Bu dokuyu kaybetmememiz lazım.  Bunun için bazı girişimlerimiz var."

/resimler/2015-7/22/1548506696607.jpg

"Balıkesir´de Atasporu kayboluyor."

Turaçlı, Balıkesir´in  tarih boyunca Atasporu güreş´in merkezi olduğunu gelinen noktada birçok baş pehlivanın çıktığını, ancak son yıllardaki sahipsizlikten bölgede güreşçi çıkmadığını söyledi.

"Balıkesir ili 89 yılına kadar başpehlivan çıkartmış bir il, Kara Ali Acar, Sındırgılı Şerif, Tarzan Mehmet, Hasan Acar, M. Ali Yağcı, Sabri Acar, İbrahim Magurus, Saffet Kayalı,  1989 dan beri baş pehlivan çıkmıyor.  Geçende bir toplantı yapmış Karesi Belediye Başkanlığı Gönen Güreş Kulübünü çağırmadı, Bandırma Güreş Kulübünü çağırmadı. Kepsut Güreş Kulübünü çağırmadı. 40 senedir biz bu sporun içindeyiz. İşin içinde bizler olacağız. Güreş nasıl olur, Güreşçi nasıl yetiştirilir.  Büyükşehir Belediyesi acilen Güreş şubesini açması lazım."

"Güreş şubesinin başına Akademi mezunu insanların getirilmesi lazım. Baş pehlivanlık yapmış Fevzi Çakır var, Kadir Ergin var,  onlarda baş pehlivanlık yaptı ama onlar bu kapasitenin altında kalırlar.  Bu spor ilme dayanıyor.  Akademi mezunu birinin Güreş şubesi başkanlığına getirilmesi lazım.  Sayın Başkan Edip Uğur bu işe meraklı ama, onu da yönlendirenler var herhalde. Onun için acilen bir toplantı yapılması lazım. 26 yıldan beri Balıkesir´den neden pehlivan çıkmıyor." dedi.

 

 



  • Salı 27.8 ° / 13.7 ° Güneşli
  • Çarşamba 25.8 ° / 13.4 ° false
  • Perşembe 23.1 ° / 11.9 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı