Ana sözleşme açılımı

Ana sözleşme açılımı

MARMARABİRLİK`TE YENİ ANA SÖZLEŞME İLE GELEN KOOPERATİFÇİLİK ANLAYIŞI!

Marmarabirlik Başkanı Asa”Yeni düzenleme ortakları kooperatiflerine sahip çıkmaya teşvik ediyor”

--Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından Nisan 2014 tarihinde yayınlanarak yürürlüğe giren Türkiye’deki bütün tarım satış kooperatifleri ile birliklerin ana sözleşmelerini düzenleyen yeni ana sözleşmenin yönetim kurullarına ve ortaklarına yeni sorumluluklar getirdiğini söyledi.   Başkan Asa ”Eski ana sözleşme ile yeni ana sözleşme arasında ortaklarımızın yararına sayılabilecek önemli ve olumlu değişiklikler söz konusu” dedi.

SERMAYE PAYLARI  İÇİN ÖDEME PLANI GETİRİLDİ

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa yeni tarım satış kooperatifleri ile birliklerin ana sözleşmelerini düzenleyen yeni ana sözleşmede ilk dikkat çeken olumlu değişikliğin ortakların sermaye paylarına getirdiği düzenleme olduğunu söyledi.

Başkan Asa“Yeni düzenleme ortakların sermaye paylarının yıllık tahsilatının ürün teslimatında teslimat oranına göre değil, bu ora 4’te 1’di.  Toplam borcun 20’de 1’i olarak kesilmesini öngörüyor. Ortakların kooperatife ürün teslim etmemesi halinde ise sermaye borçları için yeni bir ödeme planı oluşturulacak.” dedi. Bu uygulamadan düzenli teslimat yapan ortakların olumlu etkileneceğini ifade eden Başkan Asa”  Bugüne kadar sermaye payını yapılan kesintilerle düzenli ödemiş olan ortaklarımızın teslim etmiş oldukları ürünlerde yüzde 9 yerine yüzde 5 kesinti yapılacaktır” dedi.

DEVİR HAKKI GETİRİLDİ

Marmarabirlik Başkanı Hidamet Asa, yeni ana sözleşmede dikkat çeken bir başka olumlu değişikliğin ortaklara devir hakkını getirmesi olduğunu söyledi.  Başkan Asa “ Eski ana sözleşmede ortaklık payları sadece veraset yoluyla devredilebiliyordu. Yeni ana sözleşme gereği ortaklar hayatta iken de ortaklık paylarını ikinci dereceye kadar olan yakınlarına devredebileceği gibi, vefat eden ortağımızın mirasçıları da kendi aralarında belirleyecekleri ortaklık şartlarını taşıyan mirasçılardan birine hak devrinde bulunabilecekler” diye konuştu.

ÜRÜN TESLİM ETMEME SÜRESİ 3’YILDAN 5 YILA ÇIKARILDI

Yeni ana sözleşmeye göre olumlu  değişikliklerden birinin de 3 yıl üst üste  ürün teslim etmeyen ortaklara yönelik olduğunu söyleyen Başkan Asa”  Eski ana sözleşmede  üst süte 3 yıl  ürün teslim etmeyen ortaklar  ortaklık haklarını kaybederken, yeni ana sözleşmeyle bu süre 5 yıla çıkarılıyor.” Dedi.

KOOPERATİFE SAHİP ÇIKMAYI TEŞVİK EDİYOR

Yeni ana sözleşmenin  kooperatifine düzenli ürün teslimatı yapan  ve kooperatifine bağlı olan  ortakları olumlu yönde etkileyen değişiklikler içerdiğini de söyleyen Başkan Asa ”Uygulamanın  bundan böyle düzenli  olarak ürün teslimatı yapmayan ve kooperatifleriyle çalışmayan ortaklarımızı  da  kooperatiflerine sahip  çıkma anlamında teşvik edeceğini umuyoruz” dedikten sonra sözlerini “Yeni ana sözleşme ile ilgili ortaklarımız kooperatiflerine başvurduğu taktirde detaylı bilgi alabilirler ve bu bilgilendirmenin de faydalı olacağı kanaatindeyiz” şeklinde tamamladı.



  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli
  • Çarşamba 26.5 ° / 11.4 ° false