``Altındaki hareketlenmeyi kalıcı görmüyorum sihir bozulmuştur``

``Altındaki hareketlenmeyi kalıcı görmüyorum sihir bozulmuştur``

Prof. Dr. Asaf Savaş Akat Bandırma`lı iş adamlarına Türkiye Ekonomisindeki son gelişmeleri anlattı.





Balıkesir Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen Prof. Dr. Asaf Savaş Akat'ın konuşmacı olarak katıldığı konferans Bandırma Ticaret Odası Konferans Salonu'nda yapıldı.


Balıkesir Sanayi Odası tarafından gerçekleştirilen Prof. Dr. Asaf Savaş Akat'ın konuşmacı olarak katıldığı konferans Bandırma Ticaret Odası Konferans Salonu'nda yapıldı. Türkiye Ekonomisi Rıskler ve Fırsatlar” konulu konferansa Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula, DEİK İcra Kurulu Başkanı Rona Yırcalı, Bandırma Ticaret Odası Başkanı Osman Kocaman, Bandırma Ticaret Borsası Başkanı Halit Sezgin, Bandırma Belediye Başkanı Sedat Pekel, Edincik ve Aksakal Belediye Başkanları ile çok sayıda davetli katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Balıkesir Sanayi Odası Başkanı Ahmet Kula, Balıkesir Sanayi Odası'nın 2009-2013 yılları arasındaki faaliyetlerini anlattı. Kula'nın konuşmasının ardından kürsüye gelen Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, 1920'li yıllardan günümüze dönemler halinde Türk Ekonomisini çeşitli verilerle masaya yatırdı.

2000'li yılların Türkiye için istikrara yönelme yılları olduğuna dikkati çeken Akat, 2003 yılı sonrasında Türkiye'nin büyüme performansında bir ilerleme olduğunu fakat IMF'nin bile Türkiye'nin bütçedeki mali disiplini bu kadar sağlayabileceğine inanmadığını belirtti. Ülkelerde bütçe açığını kapatmanın formülünün genelde vergileri arttırmak ve harcamaları kısmaktan geçtiğinin altını çizen Prof. Dr. Akat, Bütçe açığın varsa vergileri arttırırsın, harcamaları kısarsın. Ama bu kez de halk bunu kabullenmeyebilir. Yunanistan ve Kıbrıs Rum Kesimi'nde olduğu gibi” dedi.

Türkiye'nin en düşük bütçe açığı ve en düşük kamu borç stoğuna sahip olduğunu hatırlatan Akat, 2001'de kamu açığının milli gelire oranının yüzde 18 olduğunu, bu süreçten dört yıl sonra ise kamu kesiminin fazla verdiğini ve bütçe açığının düzeldiğini belirtti.

ENFLASYON RİSK OLMAKTAN ÇIKTI

Prof. Dr. Asaf Savaş Akat önceki yıllara oranla enflasyonun artık Türk Ekonomisi için sorun olmaktan ve risk oluşturmaktan çıktığını belirterek Türkiye ekonomisi için enflasyon sorun olmakta çıktı. Artık gündemde değil” dedi. Akat Ak Parti'nin çok sayıda insanı şaşırtarak piyasa yanlısı ve popülist olmayan politikalar uyguladığına değindi.

2001 KRİZİNİ TÜRKLERDEN BAŞKASI ÇIKARAMAZDI

Prof. Akat 2001 krizinin Türklere özgü bir kriz modeli olduğunu belirterek 2001 krizini Türklerden başka kimse çıkaramazdı. Yaratıcılık gerekiyordu çünkü. Esnafı, siyasetçisi, sanayicisi en birliği ile kriz yarattık. 2009 krizinden ise bir şey anlamadık. Yumuşak bir krizdi 2001'e oranla” dedi.

2013'DE 3,8 BÜYÜME, 5,4 ENFLASYON OLUR

Prof. Dr. Asaf Savaş Akat, 2012 yılına dair Dış Açık ve Enflasyon tahminlerinin tuttuğunu dile getirdiği konuşmasında 2013 yılı içinde rakamsal tahminlerde bulundu. Akat 2013 yılında bana göre Türkiye yüzde 3,8 büyüme kaydeder. Dış açık yüzde 6,5 olur. Enflasyon ise yüzde 5,4 olur hatta altına bile inebilir. Geçtiğimiz yıl dolar tahminlerim tutmamıştı ama bu yıl doların 2 TL olacağını tahmin ediyorum. TL bu yıl değer kaybeder. Ben enflasyon tahmini yaparken iki şeyi dikkate alırım. Birincisi kiralar ikincisi berber fiyatları. Bu yıl kira artışları şu aşamadaki gibi yüzde 4'lerde kaldıkça enflasyon bir yerlere gitmez.” Dedi.


ALTINDA SİHİR BOZULDU


Prof. Dr. Asaf Savaş Akat , altın fiyatlarındaki ani düşüş üzerine sorulan bir soruyu da yanıtlayarak Altını talep edenlerin hiç biri altını oralarına buralarına takmak için almıyor. Tamamen bir servet tutma şekli olarak alıyorlar. O servet tutma şeklinin gerisinde de mevcut kağıt para sisteminin özellikle de doların ve dolarla birlikte euro'nun da dağılması riskine karşı alıyorlar. Görünen manzara bu dağılmanın olmayacağı şeklindedir. Amerika'da Cumhuriyetçiler bütçe açığını kapatmak üzere bastırıyorlar. Öyle ya da böyle arada bir yerde buluşulsa bile saf spekülatif bir mal halini aldı. Şu anda altının değeri ile altının kullanım değeri arasında hiçbir bağlantı kalmadı. Sadece ve sadece altını servet depolama amacıyla alanlar fiyatı belirliyor. Altın bir bölümünü fiyatı ne olursa olsun dolara euro'ya bir şey olur diye tutanlar var, bir de ağabey bunun fiyatı yükselecek diyenler var. Şimdi bunun fiyatı yükselecek diyenler var aldıkları gibi bunun fiyatı düşecek kanaatine vardıklarında satacaklar. Altın tutanlar için de fiyatı yükselecek nedeni ile tutanların oranı arttıkça bunun çöküşünün sertleşmesi ihtimali de artıyor. Benim görebildiğim böyle bir şey oldu.” Dedi. 

Önemli miktarda altına spekülatif yatırım yapıldı diyen Akat, Onların bir bölümü bir yere gitmeyecekse çünkü kalmak için bir sebep yok. Zararını ne kadar erken kapatırsa ki başka spekülasyonlara geçme zamanı diye düşünüyorum. Büyük bir ihtimalle tekrar biraz toparlanır ben bunu kalıcı görmüyorum ama sihir bozulmuştur” şeklinde konuştu.


Konferansın sonunda Akat'a Balıkesir Sanayi Odası tarafından bir plaket verildi.









Anahtar Kelimeler: 0
  • Çarşamba 26.4 ° / 14.4 ° Güneşli
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli