Acara Cumhuriyeti Başbakan Danışmanı İlker Dindar:

Acara Cumhuriyeti Başbakan Danışmanı İlker Dindar:

Ülkemizde, Güney Marmara'daki işadamları için câzip yatırım alanları var” Gürcistan, Türkiye ile birlikte büyümeyi hedefliyor”







Acara Cumhuriyeti Başbakan Danışmanı İlker Dindar:
Ülkemizde, Güney Marmara'daki işadamları için câzip yatırım alanları var.”

Gürcistan, Türkiye ile birlikte büyümeyi hedefliyor.”

Başkenti Batum olan Acara Cumhuriyeti Başbakanı Levan Bey'in yatırımlardan sorumlu danışmanı İlker Dindar, Güney Marmara Bölgesi'nde ziyaretlerini sürdürüyor.

Dindar ile söyleşimizi aşağıda sunuyoruz:

* Bildiğimiz kadarıyla Bandırma ile bir kan bağlantınız var, değil mi?

-  Tabii. Dedem, Çerkez Hüseyin Vehbi Bey, 1919-1924 tarihleri arasında Bandırma Belediye Başkanlığı görevinde bulunmuş.

* Gürcü kökenli bir Türk vatandaşısınız. Ülkemizde şu anda ne kadar Gürcü yaşıyor?

-  Bunu belirlemek zor. Ancak şöyle bir değerlendirme yapabiliriz. 1993 Harbi olarak bilinen dönemde, Türkiye'ye 800 bin Gürcü göç etmiş. Benim, şu andaki gözlemlerime göre ülkemizde hâlen 4 milyon dolayında Gürcü'nün yaşadığını söyleyebilirim.

*  Gürcüler, Türkiye'ye son derece bağlı vatandaşlar, değil mi?

-   Başka bir şey düşünülebilir mi? Hepsi, elbette ki Türkiye'yi çok seviyor ve bu topraklarda yaşamaktan mutluluk duyuyor. İyi vatandaş olma niteliklerini yıllardır sürdürüyorlar. Yalnız tek bir düşünceleri var. O da, yemek ve dil kültürlerini yaşatmak, gelenek-göreneklerini korumak. Bunda da en küçük bir sıkıntı duymuyorlar.

*  Gelelim, Gürcistan ve Özerk Acara Cumhuriyeti'ne. Bize biraz Gürcistan ve Acara hakkında bilgi verir misiniz?

-  4 milyon nüfusu bulunan Gürcistan'da okuma-yazma oranı yüzde yüz. İkinci dil bilme oranı yüzde 80. Türkçe'yle birlikte üçüncü dil bilme oranı ise yüzde 60. Özerk Acara Cumhuriyeti'nde ise 400 bin kişi yaşıyor. Acara'nın başkenti Batum'da yaşayanlar, 150 bin kişi dolayında.

- Güney Marmara başta olmak üzere ülkemizdeki tüm işadamlarını, bölgemize yatırım yapmaya çağırıyorum. Çünkü, yatırım yapmaya değer çok câzip sektörler bulunuyor. Acara'ya yapılacak her çeşit yatırıma destek vermeye hazırız. Kaldı ki, 1921 yılında yapılan Kars Anlaşması'na göre, ülkemize yapılacak her çeşit yatırım da, Türkiye'nin garantörlüğü altında bulunuyor.

*  Gürcistan ve Acara'da bürokrasi ve sosyal yaşam nasıl?

-   Bürokrasi son derece azaldı diyebilirim. Gürcistan'da, üç gün içinde şirket kurma olanağı var. Ehliyetinizi, 3,5 dakikada alabilirsiniz. Rüşvet, hiç yok denecek kadar az. Zaten rüşvet alana da, verene de 7 yıldan 14 yıla dek cezalar verilmesi nedeniyle artık kimse buna cesaret edemiyor. Acara'da, çok sayıda Türk yaşam sürüyor. Acara'da, 12-13 Türk lokantası bulunuyor. Gürcistan veya Acara'da, zaten düşük olan vergilerinizi eğer eksiksiz öderseniz, en sevilen vatandaş olursunuz.

*  Gürcistan, hangi işadamları için câzip?

-  Gürcistan'da elektrik, su ve işçilik son derece ucuz. Burada, mal satanlar değil, üretime yönelik sektörler çok kazanıyor. Acara da, işadamları için büyük bir pazar. Ülkemize yapılacak her yatırımla Başbakanımız Levan Bey, yakından ilgileniyor. Hatta öyle ki, tüm işadamlarının kendisine doğrudan ulaşmalarını sağlayacak elektronik posta adresi bile var.

*  Gürcistan'ın hedefi nedir?

-   Gürcistan'ın politikası, Türkiye ile birlikte büyümeyi gerçekleştirmektir. Hedefimiz ise refah düzeyi açısından Gürcistan'ı, Kafkasya'nın İsviçre'si durumuna getirmeyi başarmaktır. Gürcistan'ı, büyüyecek bir çocuk olarak nitelendirebilirim. Biz, ülkelerin büyümesinin de bireysel değil, ancak bölgesel şekilde gerçekleşebileceğine inanıyoruz. Çünkü kalkınmanın, öncelikle aynı coğrafyalar içinde, komşularla iyi ilişkiler ve kaynaşma yoluyla gerçekleşebileceğine inanıyoruz. Bu nedenle de, ülkemize dışarıdan gelecek yatırımları önemsiyoruz. Şu anda Acara'da üç adet beş yıldızlı otelin inşaatı da sürüyor. Bu bağlamda Türk yatırımcılara da öncelikle kucak açmak istiyoruz. Çalışanlarımıza, Türkçe dersleri verdiriyoruz. 






Anahtar Kelimeler: 0
  • Cuma 17.1 ° / 9.7 ° Orta kuvvetli yağmurlu
  • Cumartesi 12.3 ° / 7.3 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazar 17.1 ° / 5.3 ° Güneşli