7 YILDIR ONARILMAYI BEKLİYOR

7 YILDIR ONARILMAYI BEKLİYOR

7 YIL ÖNCE MEYDANA GELEN DEPREM TARİHİ BİNANIN ÇATISINA HASAR VERDİ. ANCAK HÂLÂ TAMİR EDİLMEYİNCE 100 YILLIK TARİHİ TREN İSTASYONU KADERİNE TERK EDİLDİ




Bandırma
'da 20 Ekim 2006 tarihinde 5.2 şiddetinde meydana gelen ve büyük korku yaratan depremin merkezi Manyas Kuşgölü olarak belirlenmişti.


Erdem ÖZCAN
Bandırma'da büyük panik yaratan depremin etkisi  en fazla Kuş Gölü'ne yakın Doğruca köyü ve Akçapınar köylerinde görülmüştü. Bazı evlerde çatlakların görüldüğü Doğruca köyünde minarenin külahı devrilmişti.


Deprem sırasında bir hasar da Kuş Gölü'ne 2 kilometre kadar yakında bulunan tarihi Sığırcı tren istasyonunda görülmüştü.

100 yıllık tren istasyonunun çatısı deprem sırasında tam orta yerinden adeta baltayla kesilmiş gibi ikiye bölünmüş, kiremitler parçalanmış ve bazı odalarda çatlaklar görülmüştü.

TCDD İzmir 3. Bölge Müdürlüğü yaptırdığı inceleme sonunda içerdeki bazı sıva çatlakların oturmaya engel olmadığı şeklindeki raporundan sonra 100 yıllık tren istasyonunun tamir edilmesi için Bursa Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma kurulundan  izin istemesine rağmen bugüne kadar bir yanıt gelmediği için tarihi yapı kaderine terk edildi.

İstasyonunda kiracı olarak bulunan Kale Nakliyet büro olarak kullanılan  istasyonun tahliye edilmesine karar vermesi nedeniyle çalışanlar başka bir birime geçmişti.

Aradan 7 yıl geçmesine rağmen hasar gören çatının hâlâ yapılmamış olması özellikle kar ve yağmur suları nedeniyle tarihi tren istasyonunda depremin etkisinden daha fazla hasar göreceğini ve 7 yıldan beri onarılmamış olmasının büyük bir ihmal olarak gören Bandırma Müze ve Eski Eserleri Koruma Derneği eski Başkanı Erdoğan Moralı,”  Konu 7 yıl önce de başkanlığım sırasında gündeme gelmişti. O gün bugün hâlâ tarihi binanın onarılmamış olmasını büyük bir ihmal edilmiş  olarak değerlendiriyorum. Binanın döşemesi ahşap olduğu için çatıdan akan yağmur suları zaman içersinde binanın ahşap döşemesine  mutlaka hasar verecektir. Bunun için bu tarihi ve tescilli yapının ait olduğu kurumca en kısa zamanda onarılması gerekmektedir. dedi ve Bu yapı 1909-1910 senesi Bandırma- İzmir arasında döşenen demiryolunun ara istasyonu durumundadır. Ayni zamanda 2500 yıl evvelki Kuş Cenneti parkına devlet demiryolları kanalıyla en kısa mesafededir. Hal böyle olunca diğer tren istasyonları gibi bu güzel yapının hem onarılması hem de kullanılması suretiyle geleceğe taşınması şarttır.”diye sözlerine ekledi.







Anahtar Kelimeler: 0
  • Pazar 17.1 ° / 8 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 19.5 ° / 5.3 ° Güneşli
  • Salı 24.2 ° / 6.1 ° Güneşli