5 kişi ile yapılan 'ÇED’ yargıya taşınıyor

5 kişi ile yapılan

Enerjisa’ya ait rüzgârgülleri ile başları dertte olan ve bunlara daha büyüğü eklemek için Ezine’ye bağlı Mahmudiye köyünde 5 kişi ile yapılan Çevresel Etki Değerlendirmesi ’nin (ÇED) iptali için dava açılıyor.

Enerjisa’ya ait rüzgârgülleri ile başları dertte olan ve bunlara daha büyüğü eklemek için Ezine’ye bağlı Mahmudiye köyünde 5 kişi ile yapılan Çevresel Etki Değerlendirmesi ’nin (ÇED) iptali için dava açılıyor.

Köylülerin şikâyeti üzerine çevre dernekleri, ÇED’in iptal edilmesi ve geniş katılımlı bir toplantı ile yeniden yapılması için yargıya taşıyor.  Rüzgârı ile meşhur Çanakkale, Rüzgâr Enerji Santralleri (RES) şirketlerinin ilgi odağı olmaya devam ediyor. Çanakkale’nin dağı taşı, ormanı ve verimli tarım arazileri artık RES kurbanı. Şirketlerin bu alanda yatırım yapmak yaptığı girişimlerden doğan zararlardan etkilenen yerlerden biri de Mahmudiye Köyü. Düz ovada yer alan ve verimli tarım arazisi ile dikkat çeken bu köy, adeta rüzgârgülleri ile başları dertte. Devasa bir cihaz dönerken çıkarttığı ses çevresini çok rahatsız ediyor. Köyün yakınında da çok sayıda rüzgârgülleri yer alıyor. Bu rüzgar güllerine Enerjisa tarafından 1.5 kat daha büyük yenisi eklenecek.

 5 KİŞİ İLE ÇED YAPILDI 

Yıllardır köylüler bu rüzgârgüllerinden çıkan sesten rahatsız. Bu rahatsızlığa rağmen evlere yakın 1.5 kat büyüklükte yeni bir rüzgar gülü daha dikilecek. Bunun için de köyde RES kapasitesi artışı projesi ile ilgili kısa süre önce ÇED toplantısı yapıldı. 1250 kişinin kaldığı köyde, ÇED toplantısına 5 civarın kişi katılmıştı. Daha sonra durumdan haberi olan köylüler, ÇED toplantısının yeniden yapılmasını istiyor. 5 kişi ile yapılan ÇED toplantısı ile ilgili süreç devam ederken, köylüler yeni bir rüzgar gününün köyün kaldırmayacağını belirterek bu sürece dahil olmak istediklerini söyledi.

 

ÇED YARGIYA TAŞINIYOR 

ÇED toplantısından sonra köylüler bu sorunu çözmek için girişimlerde bulundular. Köylülerin şikâyeti üzerine Çanakkale Çevre ve Doğa Dernekleri Federasyon’da olayı ele aldı. Köylülerin yıllardır bu konuda sıkıntı çektiğini belirten Federasyon Başkanı Bünyamin Nami Tonka, sorunu daha da büyütecek 1.5 kat büyüklüğünde yenisi ekleneceğini hatırlattı. Bu devasa rüzgârgülünün de eklemesi ile köylülerin daha çok olumsuz etkileneceğini ifade etti. Bu konuda çok şikâyet geldiğini de belirten Başkan Tonka, koyunu yargıya taşıyarak ÇED’in iptal edilmesini isteyeceklerini sözlerine ekledi. Mehmet Güler- Ç.kale 



  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı