2023-2024 eğitim-öğretim yılı başladı.

2023-2024 eğitim-öğretim yılı başladı.

Doğru ve Taylan: “Öğretim yılı yine sorunlar yumağında başladı”

Eğitim-Sen Bandırma Temsilcisi Erdal Doğru ve Eğitim-İş Sendikası Bandırma Temsilcisi Kadir Taylan, eğitim-öğretimin sorunlarını dile getirdiler.

Yeni eğitim-öğretim yılına yine sorunlarla başladıklarını belirten Doğru ve Taylan, şunları söylediler:

“Öğretmenlerin ekonomik ve özlük sorunları devam ediyor. Eğitim-öğretimin temel sorunları sürüyor. Cumhuriyet değerlerinden uzaklaşma hızla artıyor. Destekleme ve yetiştirme kursları kaldırılıyor. Oysa bu kurslar her okulda mutlaka yapılmalı. Öğrenciler arasındaki fırsat eşitsizliği sürüyor.”

“ÇEDES” PROJESİ ALDATMACASI

Eğitim-Sen Bandırma Temsilcisi Erdal Doğru, Milli Eğitim Bakanlığı’nın yürürlüğe koyduğu “Çevreme Duyarlıyım, Değerlerime Sahip Çıkıyorum(ÇEDES)” projesi aldatmacası içinde okullara imamların yerleştirilmesine başlandığına dikkati çekerek, “Öğretmenlik uzmanlık mesleğidir ve pedagojik eğitim gerektirir. Okullara sokulacak din görevlileri öğrencilere rehberlik öğretmenlerinden farklı ne gibi pedagojik eğitim vereceklerdir?” diye sordu.

Okullarda bulunan “kulüpler”in birer birer kapatıldığına dikkati çeken Doğru, “Öncelikle de üç yıl önce DEMOKRASİ KULÜBÜ kapatıldı. Laik ve demokratik eğitimden hızla uzaklaşıyoruz” diye konuştu.

150 üyeye sahip olan Eğitim-Sen Bandırma Temsilciliği Başkanı Erdal Doğru ve 363 üyesi bulunan Eğitim-İş Bandırma Temsilciliği Başkanı Kadir Taylan, sendika üyesi öğretmenlerin üzerinde baskılar oluşturulduğunu, buna karşılık siyasi iktidarı destekleyen “Sarı Sendikalar”ın ise rahat olduklarını belirttiler. 

Okullara müdür atamalarının liyakate uygun olmadığına işaret eden Doğru ve Taylan, şu değerlendirmelerde bulundular:

“Okul müdürlüklerine liyakatli, insani ilişkileri güçlü, mesleki donanıma sahip kişiler atanmalı ama buna uyulmalı. Ancak uyulmuyor. Bu konuya il ve ilçe milli eğitim müdürlerinin çok dikkat etmesi gerekir. Bu liyakatsiz müdürler, öğretmenlere sık sık sudan nedenlerle soruşturmalar açıyorlar. Şu anda Bandırma’da yürüyen 50’ye yakın soruşturma var.”

“LİSELER VADİSİ” FİYASKO

Doğru ve Taylan, Bandırma İlçe Milli Eğitim Müdürü Şakir Demirhan döneminde liselerin, “Liseler Vadisi” denilen bölgeye taşınarak şehirden uzaklaştırılmasının büyük hata olduğuna dikkati çektiler.

Doğru, “Bu Liseler Vadisi işi ‘Kurtlar Vadisi’ gibi oldu. Öğrenciler, kent merkezinden koparıldılar. Hayatın içindeki okulları hayatın dışına taşıdılar. Dilerim ilkokullar için de aynı uygulama yapılmaz. Okulların yanı sıra üniversite ve hastanenin de bulunduğu bu bölgede büyük bir trafik sorunu yaşanıyor” diye konuştu.

DİNDERSİ ZORUNLU OLAMAZ

Siyasi iktidarın, “seçmeli ders” adı altında din kültürü dersini öğrencilere zorunlu duruma getirdiğini vurgulayan Doğru, “Laik bir ülkede din dersi zorunlu olmamalı” diye konuştu.

ÖZEL OKULLAR “KÖLE ÖĞRETMEN” ÇALIŞTIRIYOR

Her geçen gün artan, Bandırma’da sayıları 10’u geçen özel okulların velilerden büyük paralar aldıklarının altını çizen Doğru, “Özel okullar, eğitim-öğretim parasının yanı sıra öğrenci kitapları için 30 bin liraya kadar ulaşan paralar alıyorlar. Bu arada birçok öğretmenleri çok az maaşlarla çalıştırıyorlar. Öğretmenleri adeta köle gibi çalıştırıyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı’nın, özel okul öğretmen maaşları için mutlaka taban fiyatı belirlemesi gerekir. Kaldı ki okullar kamuya ait olmalı” dedi.

AĞAÇ KESEREK OKUL AÇILMAZ

Milli Eğitim Müdürlüğü’nün, eski Şehit Mehmet Günenç Lisesi altındaki alanda ana okulu yapacağı öne sürülerek ağaçların kesilmesinin yanlış olduğuna dikkati çeken Taylan ve Doğru, “Bandırma’da yeni okullar yapılırken bu yanlışı sık sık görüyoruz. Çünkü ciddi hiçbir planlama yapılmıyor” diye konuştular.

İZMİR’DE MİTİNG

Eğitim-Sen Bandırma Temsilcisi Erdal Doğru, 16 Eylül’de, İzmir’de ÇEDES uygulamasına karşı 100 bileşenin katılacağı bölge mitingi düzenleneceğini açıkladı. Doğru, saat 17.00’de başlayacak mitinge tüm öğretmenleri davet etti.  ÖNDER BALIKÇI



Anahtar Kelimeler: - eğitim-öğretim başladı.
  • Pazar 15.6 ° / 9.6 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Pazartesi 14.7 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Salı 15.4 ° / 10.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı