OK: "ZEYTİN ÜRETİCİMİZ MAĞDUR EDİLMEMELİ"

OK:

KAÇAK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI YERLİ ÜRETİCİYİ ZORA SOKUYOR

Marmara Zeytin Tarım ve Satış Kooperatifleri Birliği´nin bu yıl açıklanan zeytin avans uygulaması ve zeytin fiyatları yeni tartışmaları gündeme getirdi. Balıkesir İyi Parti Milletvekili İsmail OK alımların düşürülmesine ve alım fiyatlarının düşük olmasına tepki gösterdi.

Son dönemlerde zeytin üreticilerinin büyük tepkisini çeken Marmara Zeytin Tarım ve Satış Kooperatifleri Birliği´nin zeytin avans uygulaması ve zeytin fiyatları ile ilgili tartışmalar devam ediyor. Marmara Birlik Yönetim Kurulu Başkanı HidametASA´nın yaptığı açıklama, alımların düşürülmesinin nedeni olarak taleplerin azalması ve ülkede ki ekonomik krize işaret etmişti. Bir çok ziraat odası ve çiftçi kuruluşlarında gelen tepkilere bir yenisi de Balıkesir İyi Parti Milletvekili İsmail Ok´un tepkisi eklendi. Alımların düşürülmesinin ve fiyatların 2019 yılı itibari  ile çok düşük olduğunu belirten İsmail Ok , rakamların çiftçilerin felaketi olacağını belirtti. Açıklamasında enflasyon oranlarına değinen Ok ?´Marmarabirlik´in açıkladığı zeytin fiyatları, 2019 da üreticinin girdi fiyatlarının hiç artmamış gibi ve enflasyon bir önceki seneki gibi yerinde duruyormuş gibi düşünülerek bir önceki yılın fiyatlarıyla aynı açıklanmıştır. Açıklanan rakamlar zeytin üreticisine karşı atılmış büyük bir tokattır´´ dedi.

OK: ?ZEYTİN ÜRETİCİMİZ MAĞDUR EDİLMEMELİ"

İyi Parti Balıkesir Milletvekili İsmail OK, konuya ilişkin yaptığı açıklamada; ?Geçtiğimiz yıl zeytin sineği nedeniyle Zeytin müstahsillerimiz zarar etti. Bu sene de kota konulması ikinci bir darbe oldu. Birliğin kota koymasına bir anlam veremiyorum. Bunun zeytincilerimizi cezalandırmak anlamına geldiğini düşünüyorum. Marmarabirlik, zaman geçmeden bu kararlarını derhal gözden geçirmelidirler. Üreticinin küstürülmesi ülkemize daha büyük felaketleri getirecektir. Maliyetleri geçen yıla oranla %40 artan üreticiye kota konulması ve alım fiyatlarının geçen yıl ile aynı olması üreticinin aklı ile alay etmek anlamına gelmektedir"dedi.

KAÇAK ZEYTİN VE ZEYTİNYAĞI PİYASALARI BU HALE GETİRDİ

Marmara Birlik´in zeytin alımlarını düşürmesinin bir diğer nedeninin piyasalar dolaşan kaçak zeytin ve zeytinyağının olduğunu söyleyen İyi Parti Balıkesir Milletvekili İsmail OK, kaçak getirilen zeytin ve zeytin yağının hem halkın sağlığını tehdit ettiğini hem de üretici ve üretici birliklerini zora soktuğunu söyledi. Sözlerine devam eden OK ?´Suriye savaşının başladığı günden bugüne kaçak zeytin ve zeytinyağının çeşitli yollar ile ülkemize sokulmakta olduğu sürekli gündeme düşmüş ve zeytin üreticileri tarafından sesli bir şekilde dillendirilmiştir. Yapmış olduğumuz tüm girişimler neticesinde bu konuda hükümetin dikkatini çekemedik. Bakanlıklara onlarca soru önergesi ve meclise sunmuş olduğumuz araştırma önergeleri hep karşılıksız kaldı.Bu sorun başka halk sağlını tehdit etmektedir. Sonra emek veren üreticiyi etkilemektedir. Kaçak zeytin ve zeytinyağı nedeniyle birlik ve kooperatifler tarafından alımlar düşürülüyor ve fiyatlar enflasyon oranlarına rağmen geçen yıl ki rakamlar ile aynı devam ediyor. Bu durum daha fazla devam edemez. Hükümet yaşanan bu kaçakçılık ile etkin mücadele etmesi gerekiyor´´ dedi.



  • Cuma 23 ° / 11.1 ° Bölgesel düzensiz yağmur yağışlı
  • Cumartesi 15.6 ° / 7.5 ° Şiddetli yağmurlu
  • Pazar 21.3 ° / 6.1 ° Güneşli