?Kuzey Ege Çarşısı Açılıyor?

?Kuzey Ege Çarşısı Açılıyor?

Kazdağı - Edremit Körfezi Tarımsal Biyoçeşitliliği Türetim Ekonomisiyle Korunacak!

İçinde bulunduğumuz iklim ve biyoçeşitlilik krizlerinden kurtulmak için adil bir ekonomiye geçilmesi gerektiğini savunan Türetim Ekonomisi Derneği, Kazdağı ve Edremit çevresini öncelikli alan olarak seçip, bölgede ekolojik ve sosyal açılardan adil üretim yapan, doğaya ve insana dost üreticilere yönelik bir proje başlattı.

GEF Küçük Destek Programı (SGP) tarafından desteklenen, Türetim Ekonomisi Derneği, Good4Trust.org ve A&B İletişim ortaklığında, Kazdağı Doğal ve Kültürel Varlıkları Koruma Derneği´nin ve Nusratlı Köyü Kültür Turizm ve Dayanışma Derneği´nin de katkılarıyla yürütülecek proje bir yıl sürecek. Proje kapsamında bölgeden en az 30 adet üreticiyle birlikte çalışılarak onların ihtiyaçlarına yönelik atölye ve etkinlikler düzenleyerek bir yıl içerisinde 100.000 liralık satış yapılması hedefleniyor. Projede ayrıca, bölgede kimyasallardan korunan tarım alanlarının tespit edilerek çoğaltılması da hedefler arasında yer alıyor.

Türetim Ekonomisi Derneği, projenin ana hedefi olarak, Kazdağı ve Edremit Körfezi bölgesinde tarımsal biyolojik çeşitliliği destekleyen, ekolojik ve sosyal açıdan adil, doğaya ve insana dost üretim yapan 30 üretici ile türeticilerin işbirliğini sağlamak olarak belirtiyor. Bu çalışma ile Türkiye´deki türetici gruplar ile üreticiler arasında, yörenin tarımsal biyolojik çeşitliliğinin korunması amacıyla ekonomik-sosyal ve kültürel dayanışmaya dayalı bir modelin oluşturulması ve yaygınlaştırılması hedefleniyor. Bu hedef doğrultusunda bölge üreticilerinin içinde yer alacağı bir online çarşı oluşturulması ve her bir üreticinin tanıtıcı videoları çekilerek üretim süreçleri ve beyanları yazılı olarak kayıt altına alınması da proje kapsamında yer alıyor. Yine bu çerçevede, bir yıl içerisinde bölgede en az iki toplantı, bir şenlik düzenlenerek yöre halkının projeyi sahiplenmesi için çalışılması hedefleniyor.

/resimler/2019-10/25/1718277611290.jpg

?Kuzey Ege Çarşısı Açılıyor?

Proje vasıtasıyla ulaşılacak üreticilerden koşulları uygun olanlar belirlendikten sonra, Türkiye´nin farklı bölgelerinden, farklı sektörlerde 80´in üzerinde adil üreticiyi bünyesinde barındıran, 12 bin 500´den fazla kayıtlı türetici üyesi olan Good4Trust.org ekosistemine dâhil edilecekler. Bu projeye özel olarak Good4Trust.org üzerinde hazırlanacak Kuzey Ege Çarşı´sı vasıtasıyla ürünler doğrudan tüm Türkiye´ye ulaşması sağlanacak.

Türetim Ekonomisi Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Uygar Özesmi, amaçlarını ?iyilik ve güven? ekseninde, ekolojik ve adil bir yaşam öneren yeni bir ekonomik sistem olarak tanımlıyor. ?Türetim ekonomisi? olarak adlandırılan bu sistemle, adil, çevre ve insana dost üreticileri destekleyen, doğayı kollayan bir toplum, hakkaniyetli yeni bir ekonomik sistem oluşturulması amaçlanıyor. Dr. Özesmi, ?Proje kapsamında oluşturulacak ?Kuzey Ege Çarşısı? vasıtası ile, kişiler satın aldıkları ürünün nereden geldiğini, nasıl üretildiğini, çevreye zarar verip vermediğini inceleyebilecekler, içleri rahat olarak alışveriş yapabilecekler? diyerekdaha çok yerel ürün kullanmaya özen gösteren türeticilerle, adil ve doğaya dost üretim yapan bölge üreticileri buluşturmaktan mutluluk duyacaklarını belirtiyor ve bir çağrıda bulunuyor: ?Eğer siz de bu bölgede yaşıyor, kimyasal zehirler kullanmadan doğayı ve geleceğimizi düşünerek üretim yapıyor ya da böyle üreticileri tanıyorsanız proje ekibiyle derneğin web sayfası turetimekonomisi.org üzerinden doğrudan iletişime geçebilirsiniz. Her türlü sorunuzu info@turetimekonomisi.org adresine iletebilirsiniz.?

*Türetim Ekonomisi Nedir?

Türetim ekonomisi içerisinde tüketici yerine türetici bulunduran yeni bir ekonomik sistem. Bu sistemde, üreticiler, ürünlerini ekolojik ve sosyal açıdan adil bir şekilde üretip kendi aralarında bir tedarik ağı kuruyor. Böylece kendi aralarında, yine kendilerinin oluşturmuş oldukları değerin artmasını sağlıyor. Türeticiler almış oldukları ürünlerle üreticileri desteklerken böyle bir ekonominin gelişmesini sağlıyor ve bu ekonomi ise mevcut tüketim ve kar maksimizasyonunun içine doğru büyüyor. Bu büyüme sonucunda, ekonomi yavaş yavaş dönüyor ve artık insanların kar amacı gütmediği, onurlu bir geçim için çalıştığı yeni bir ekonomik sistem hayat buluyor.



Anahtar Kelimeler:
  • Perşembe 21.3 ° / 10.9 ° Güneşli
  • Cuma 20.9 ° / 10.4 ° Güneşli
  • Cumartesi 22.1 ° / 9.9 ° Güneşli